Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit Munkáspárt szavaztatna egy új Brexit-népszavazásról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt héten elbukott a brit miniszterelnök, Theresa May javaslata arról, hogy az Egyesült Királyság milyen módon hajtsa végre a kilépést az Európai Unióból, azaz a Brexitet. Ellenben Theresa May másnap túlélte a bizalmatlansági indítványt, melyet a Munkáspárt nyújtott be ellene.

Most a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt benyújtott egy javaslatot, amelyben arra kéri a brit alsóházat, hogy tárgyalja meg egy második Brexit-népszavazás lehetőségét.

A javaslat arra szólítja fel Theresa May kormányát, hogy szavazást írjon ki egy alternatív Brexit-tervről, és arra, hogy újabb népszavazást tartsanak a Brexitről.

A Munkáspárt alternatív Brexit-javaslata bent tartaná az Egyesült Királyságot a vámunióban, és szoros kapcsolatban maradnának az egységes piaccal is, miközben működne egy jogharmonizáció is az EU normáival.

Corbyn a javaslat benyújtásakor úgy fogalmazott:

„A mi módosításunk lehetővé teszi a képviselők számára, hogy szavazzanak a Brexit-ügyben kialakult holtpont megszüntetéséről, és megakadályozzák a terv nélküli kilépés káoszát. Itt az ideje, hogy a Munkáspárt alternatív terve középpontba kerüljön, miközben az összes többi lehetőséget megtartjuk az asztalon, beleértve a második népszavazás lehetőségét is.”

Corbyn ezzel a Munkáspárt előző kongresszusán elfogadott tervet követi, amely lényege az volt, hogy először új választás kiírását kell elérni, de ha ez nem sikerül, egy második népszavazás kiírását lenne érdemes kezdeményezni.

Ez utóbbi opciót Corbynéknak már csak azért is fel kell vetni, mert a Munkáspárton belül nagyon erős a maradáspártiak és a második népszavazást támogatók aránya. A képviselők közel harmada ezen az állásponton van.

Minden valószínűség szerint a második népszavazás kiírását azonban le fogja szavazni a parlament többsége, ahogy megteszik ezt feltehetőleg a Munkáspárt alternatív tervével is majd.

Forrás: Guardian