Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Annyira nem bíznak a brit kormányban, hogy az uniós vezetők kezükbe vették a Brexit időzítését

Ez a cikk több mint 5 éves.

Június 30-ig szerette volna elhalasztani a kilépés határidejét Theresa May, brit miniszterelnök csütörtökön, az éjszakába nyúló EU-csúcson, ám saját parlamentje után az európai állam- és kormányfők bizalmát is látványosan elveszítette. Így végül az uniós vezetők a saját kezükbe vették a kilépés időzítését, és két lehetőséget adtak a Nagy-Britanniának:

  • hosszabb halasztás: ha a brit parlament jövő héten harmadik nekifutásra elfogadja a London és Brüsszel által megkötött, a kilépés feltételeit rögzítő egyezményt, úgy a kilépés dátuma május 22-ig tolódik. Így a brit kormánynak lehetősége nyílik elfogadni a kilépés utáni napokat előkészítő kisebb-nagyobb jogszabályokat.
  • rövidebb halasztás: amennyiben a brit képviselők harmadszorra is nemet mondanak a kilépési egyezményre, úgy a kilépés csak április 12-ig tolódna, addig kellene kitalálnia valami újat a brit vezetésnek.

Az uniós vezetők eredetileg csak a május 22-i opciót akarták felajánlani, ami még mindig kevesebb idő, mint amit Theresa May kért, ám az eredeti március 29-i határidőhöz képest mégis majdnem két hónappal több időt biztosítana az ún. no-deal brexit, vagyis megállapodás nélküli kilépés elkerülésére.

Ám amikor az állam- és kormányfők szembesültek azzal, hogy a brit miniszterelnöknek semmilyen reális terve nincs arra, hogy elfogadtassa saját parlamentjével a kilépési egyezményt, közbeiktattak egy fenyegetőbb határidőt is: ez az április 12.

Ez gyakorlatilag csak két héttel tolja ki az eredeti kilépési határidőt, és így a no-deal brexit Damoklész-kardját továbbra is ott tartja a brit döntéshozók feje fölött. Ez azonban még jól is jöhet Maynek, hiszen így kapott egy újabb érvet a megállapodás elfogadásának szükségessége mellett. Mondhatja ugyanis, hogy ha az alsóház jövő héten újfent nem fogadja el az által kialkudott kilépési egyezményt, akkor már tényleg elkerülhetetlen lesz a teljes katasztrófa elkerülése. (Az egyezmény nélküli kilépés ugyanis minden előrejelzés szerint katasztrofális csapást mér majd a brit gazdaságra, és az észak-ír kérdés miatt az állam integritására is.)

Mint ismeretes, a brit alsóház januárban és múlt héten is elsöprő többséggel mondott nemet a kilépési egyezményre, amely sem a keményvonalas kilépéspártiak, sem a maradáspártiak tetszését nem nyerte el. Így a legtöbb megfigyelő szerint elenyésző az esélye annak, hogy harmadjára tényleg elfogadásra kerüljön a kilépési okmány.

De May nemcsak a parlament, hanem az unió bizalmát is elveszíteni látszik. A Guardiannek egy uniós vezető munkatársa azt nyilatkozta:

„Háromszor kérdeztük, mit csinál, ha megint elveszíti a szavazást, de nem tudott válaszolni. Szörnyű volt. Rémisztő. Még magához képest is túl köntörfalazó.”

May-jel párhuzamosan Brüsszelben tartózkodik a brit ellenzék vezére, Jeremy Corbyn is, aki féltucat tagállami vezetővel és az unió brexitügyi főtárgyalójával is megbeszéléseket folytat. Corbyn egy alternatív megállapodás elfogadásáért dolgozik, amely Norvégiáéhoz hasonló státuszt biztosítana Nagy-Britanniának: tagja maradna a közös piacnak, és így a három szabadság (a javak, szolgáltatások és emberek szabad mozgásának) elve is érvényben maradna a szigetországban.

(via The Guardian)