Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága jogerősen elítélte a magyar tankönyvpiac átalakítását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elmarasztalta az államot monopolhelyzetbe hozó tankönyvpiac létrehozásáért kedd reggel az Emberi Jogok Európai Bíróságának öttagú tanácsa. Strasbourgban már októberben is erről született döntés elsőfokon, akkor a kormány fellebbezett, most viszont jogerősre emelte az ítéletet a bíróság.

A 2011-es, 2012-es átalakítások miatt három piaci kiadó, a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. indított eljárást, akkor a felperesnek helyt adva az EJEB kimondta, hogy a hatóságok

  • igazságtalan terheket róttak a cégekre és megfosztották őket korábbi vevőkörüktől,
  • nem kérték fel őket részvételre az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által kiírt új, zárt tenderek semelyikén,
  • nem biztosítottak elég hosszú átmenetei időszakot, csupán másfél évnyit,
  • mindezzel pedig megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdon védelméről szóló cikkét.

A bíróság emellett azt is megállapította,

hogy sem a szülőknek, sem a diákoknak nem származott semmiféle valódi hasznuk az új rendszerből.

Fél évvel korábban ez ellen a döntés ellen fellebbezett a magyar kormány, kedden azonban az EJEB megismételte álláspontját és jogerősre emelte a döntést.

Frissítés: Az EMMI a Facebook-oldalán reagált a döntésre és kifejezte: továbbra is kitart az új rendszer mellett,

„hiszen ezáltal a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása átláthatóbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és ellenőrzöttebb lett.”

Az állami tankönyvek nem arattak a szülők között osztatlan sikert egy évvel ezelőtti bevezetésükkor. A 9. évfolyamig kölcsönözhető tankönyvekkel kapcsolatban a szülők 69,2 százaléka elégedetlenséget fejezett ki. Akkor még lehetőség volt piaci tankönyvek vásárlására is, idén áprilistól viszont már csak a kétféle egyentanköny között lesz választás. A Szülői Hang Közösség tavalyi felmérése szerint ezt

a szülők 80,1 százaléka kifejezetten ellenzi, a könyveket pedig „elszúrtnak, alkalmatlannak, sokszor hibásnak” tartja.

Egy héttel ezelőtt ugyanez a civil csoport nyílt – addigra ötezer szülő által támogatott – kiáltványban és közleményben kérte Kásler Miklós EMMI-minisztert az új rendszer visszavezetésére.

Április 1-étől kizárólag az online Kello felületen választhatnak a szülők az állami tankönyvopciók közül. Itt nincsenek is megadva a piaci tankönyvek, még a több pénzt fizetni hajlandó szülők sem tudják megrendelni őket a rendszeren keresztül. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) azonban most

összeállított egy 881 kiadványt soroló alternatív tankönyvlistát, amelyet minden általános iskolába elküldenének, ezzel bővítve a választékot a pedagógusok számára.

Így a rendelők hozzájuthatnak „az OH hivatalos tankönyvjegyzékén nem
szereplő, de évek óta eredményesen használt tankönyvekhez, munkafüzetekhez”.

(MTI / TANOSZ)