Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Elszúrt, alkalmatlan, sokszor hibás” tankönyvekből tanulnak a diákok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Közeledik a tankönyvrendelés időszaka – így érdemes egy pillantást vetni a Szülői hang felmérésének következő fázisára, amelynek fő célja az volt, hogy pontosabb képet kapjunk az elmúlt nyolc év oktatáspolitikai intézkedéseinek hatásairól, illetve arról, hogy mit gondolnak minderről a szülők. A korábban közölt részekben a gyerekek túlterheltségét és a magolás értelmetlenségét emelték ki, most pedig a tankönyvek kapcsán beszélnek elégedetlenségükről.

Palkovics László, oktatási államtitkár tavaly májusban harangozta be, hogy a diákok 85 százaléka ingyen kaphat tankönyvet a 9. évfolyamig. Ezek a tankönyvek valójában úgy ingyenesek, hogy kölcsön kapják őket a tanulók, vagyis a tanév végén ugyanolyan állapotban kell visszaadniuk, ahogy átvették.

De mit is gondolnak a szülők ezekről a tankönyvekről, úgy általában?

69,2 százalékuk elégedetlen ezzel a rendszerrel, az állami egyen tankönyveket pedig még többen, 80,1 százalékuk kifejezetten ellenzi.

A kérdőív eredményeiből egyébként az is kiderült, hogy inkább a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők utasítják el az állami tankönyveket, de a többi szülő sem sokkal elégedettebb.

Az egyik szülő így adott hangot véleményének:

„Jelentős mértékben romlott az oktatás. Teljes mértékben megszűnt a tanszabadság, semmiféle lehetőség nincs az élmény alapú differenciált oktatásra. Kisebbik gyermekem pont most megy tőle tönkre, pedig egy kivétellel normális jó pedagógusok tanítják. Elszúrt, alkalmatlan, sokszor hibás tankönyvekből. Pontosabban tankönyvek nélkül, mert amit adtak, az alkalmatlan egy 11 éves gyerek részére. Botrányos.”

A „kísérleti” történelemkönyveket már többször kifogásolta a Történelemtanárok Egylete, az atlaszt sem sikerült hibátlanul kiadni, de a magyar- és matematikakönyveket is szexista ábrákkal és viccekkel illusztrálják  – csak hogy néhány problémát említsünk. Még ennél is nagyobb baj azonban, hogy ezek kifejlesztésekor semmiféle konzultáció nem történt a szaktanárokkal.

Idén van egyébként utoljára lehetőség nem csupán állami tankönyvet rendelni, 2019-től mindenhol két könyv közül lehet majd választani, bár a felsőbb évfolyamokban gyakran csak egy lehetőség lesz.