Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmadszorra sem sikerült hibátlan atlaszt kiadnia az OFI-nak

Ez a cikk több mint 6 éves.

2015 óta tart az új típusú történelematlaszok kálváriája: most éppen a 3. kiadásnál tartunk, de a szakértők szerint még ez is bőven hagy kívánni valót maga után.

A 2017-es, legfrissebb változatról a Történelemtanárok Egyletének (TTE) honlapján jelent meg Hidas Gábor térképész elemzése, amelyben többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi változatokhoz hasonlóan ebben is akadnak hibák szép számmal.

„Röviden összegezve, a korábbi atlasz legfőbb hiányosságain a bővítés nem változtatott. Az atlasz fő jellemzője a politikatörténet maradt, olvashatósága, áttekinthetősége nem javult, kiegészítő eszköztára pedig nem növeli jelentősen az atlasz használhatóságát. A kétszeri átdolgozás révén sem sikerült egy igazán korszerű atlaszt alkotni…” – áll az elemzésben.

A szakértő emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg immár  háromféle OFI-s középiskolai történelmi atlasz lelhető fel az iskolai könyvtárakban, de egyelőre azt sem tudni, hogy vajon az új példányok használhatósága „mennyire fogja negatív irányban változtatni a történelem érettségi vizsga eredményeit.”

Hidas Gábor teljes elemzése itt olvasható.

Megkerestük Miklósi Lászlót, a TTE elnökét is, aki a Mércének elmondta: a legnagyobb probléma még mindig az, hogy ha a jelenlegi szabályozás marad érvényben, akkor a következő érettségin már kizárólag ezt az új típusú atlaszt használhatják a középiskolások.

Az elmúlt két évben csak az mentette meg a diákokat ettől, hogy az utolsó pillanatban a minisztérium engedélyezte a régi atlaszok használatát is, nyilván nem függetlenül attól, hogy a TTE kampányaiban 10, illetve 5 ezer aláíró tiltakozott az ellen, hogy a hibás atlaszokból kelljen érettségizniük a diákoknak.

„Kétszer 80 ezer érettségiző diákot már sikerült megmenteni, de amennyiben a mostani szabályozás marad, akkor a következő tanévben már csak ezt az atlaszt lehetne használni” – nyilatkozta a Mércének Miklósi László.

A TTE elnöke szerint kulcskérdés, hogy lehessen választani mást is, hiszen vannak kiválóan használható atlaszok, amikkel nincs semmilyen probléma. Persze aki szeretné, az használhatja az újat is. A lényeg az, hogy lehessen választani. Mert nem babra megy a játék: a történelem kötelező érettségi tantárgy, ráadásul akár felvételi is múlhat rajta, nem kéne kockáztatni a diákok jövőjét azzal, hogy ilyen atlasszal vágjanak neki az érettséginek.

És hogy maga Miklósi László választaná-e az újat?

„Én azt a bevált atlaszt ajánlanám, amelyet korábban is használtak.”

A Történelemtanárok Egylete évek óta küzd azért, hogy az OFI által kiadott tankönyvek hibáit kijavítsák.

„Nem kérdeznek meg, de mondjuk a véleményünket” – magyarázta Miklósi László. Amellett, hogy aláírásgyűjtési kampányokat folytattak az atlaszhasználat szigorítása ellen, folyamatosan elküldik a véleményüket a tankönyvekről is (például arról, amelyikben Visegrád átkerült a Duna rossz oldalára). Bár a szakemberek igényt tartanak elemzéseikre, az OFI nem minden javaslatukat vette figyelembe.

„Szakmailag ugyan két kézzel kaptak a véleményünk után, de nyilvánosan ezt nem mondták el. Az atlasz javításánál nemegyszer figyelembe vették, amiket kifogásoltunk, más esetben (pl. hogy tartalmazzon kronológiát az atlasz) teljesen ignorálják. Fontos szakmai javaslatokat nem vesznek figyelembe, ezért esetenként nyomásgyakorlás is szükséges, ezért gyűjtöttünk kétszer is aláírásokat. Azt követően engedélyezték a többi atlasz használatát is, de sosem mondták ki, hogy ennek köze van a mi tevékenységünkhöz. Ugyanakkor esetenként politizálással vádolnak minket.”

Úgy látszik: harmadszorra sem sikerült megfelelő színvonalú, hibáktól mentes, a diákokat segítő és nem összezavaró atlaszt készítenie az OFI-nak.

Uniós pénzből, mi másból?