Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz szerint a „keresztény értékek” nekik fontosabbak, mint az Európai Néppárt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rövid sajtótájékoztatón reagált a Fidesz szóvivője, Hidvéghi Balázs ma arra, hogy tegnap este közölte Manfred Weber, három feltételt támaszt annak fejében, hogy ne zárják ki a magyar kormánypártot a jobboldali Európai Néppárt pártcsaládjából.

Mint azt a Mérce is megírta, ez a három feltétel a Brüsszel-ellenes kampány azonnali beszüntetése, nyilvános bocsánatkérés Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság néppárti elnökétől az őt Soros Györggyel együtt ábrázoló plakátokért, és annak biztosítása, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradhasson.

Hidvéghi Balázs a feltételeket elfogdahatatlannak minősítette, és úgy fogalmazott:

„Az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek, ugyanakkor fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem tudunk engedni.”

A CEU-val kapcsolatban ugyanakkor a szóvivő ehhez kérdésre hozzátette, a „Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében”, de ezzel együtt tovább hangsúlyozta a kormány CEU-ügyben megfogalmazott hivatalos álláspontját is, mely szerint

az egyetem most is és a továbbiakban is Budapesten működik, és nem is megy el sehová, és „Soros György egyetemének” is be kell tartania a magyar törvényeket, amely Hidvéghi értékelése szerint viszont most meg is történik a CEU esetében.

Az Európai Néppárt számos jobboldali nemzeti pártja jelezte a Fidesz EP-plakátkampányát követően azt, ezért szerintük is ki kellene már zárni Orbánékat a Néppártból. A felhívásokat követően pedig maga Juncker is bejelentette, március 20-án napirendre tűzi az Európai Néppárt a Fidesz kizárását.

Kiemelt kép: MTI / Kallos Bea