Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Néppárt elnöke: március 20-án tárgyaljuk a Fidesz kizárását

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elindul a Fidesz elleni eljárás az Európai Néppártban (EPP), melynek eredménye a párt kizárása is lehet. Joseph Daul, az EPP francia elnöke nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy

„Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. Ezt a kérdést a párt politikai választmányának március 20-i ülésén tárgyaljuk meg”

írja a HVG.

A néppártnál, noha az elmúlt hónapokban-években, ahogy a tagpártok részéről többször felmerült a Fidesz kizárása, úgy az azon kívül álló szervezetekés az MSZP – is követelték, az verte ki a biztosítékot, hogy a kormány gyűlölethadjáratának legújabb Brüsszelezős-Sorosozós termékén feltűnik az Európai Bizottság vezetője, a néppárti Jean-Claude Juncker.

Habár Juncker korábban maga is hangoztatta, kizáratná a Fideszt az EPP-ből, mindeddig nem történtek komolynak vehető lépések az ügyben.

Érdemes megjegyezni, jelen esetben sem a korábbi kritikák miatt indul eljárás a párt ellen – ahogy korábban a Mércén megjelent publicisztikánkban fogalmaztunk,

„Nem a korrupció, nem a média szabadsága, nem a gyűlöletkeltés, nem a CEU, nem a civilek elleni törvények, nem az Elios-ügy vitte el addig az Európai Néppártot (és a bérhelyzet, az egészségügy vagy az oktatás helyzete persze, hogy nem, hiszen ez nem is téma az Unióban), hogy Orbán Viktor és a Fidesz kirakása a pártcsaládból valóban téma legyen, hanem az, hogy a saját haverjukat is megütötte.”

Mindazonáltal, bár Orbánék a kritikák hallatán közölték, március 15. után leveszik néppárti kollégájukat a plakátokról, hogy helyére Frans Timmermanst, az Európai Bizottság szocialisták pártcsaládjába tartozó alelnökét rakják, ez nem hatotta meg a szervezetet: Margaritisz Szkínasz, a Bizottság szóvivője közölte, akár a bizottság elnöke, akár alelnöke látható a plakátokon, elindul az eljárás a Fidesz ellen.

Az Index szerint Manfred Weber – az EPP frakcióvezetője, aki egyben a párt jelöltje Juncker helyére – szintén megszólalt, ő egy német lapnak arról beszélt, nem lehet kizárni, hogy a Fideszt kizárják, ugyanakkor kifejtette, a Fidesznek be kell fejeznie Brüsszel-ellenes kampányát, és bocsánatot kell kérnie.

Magyarán, az Európai Néppárt egyelőre a „lehet, ha, de nem biztos” állásponton van, és noha a pártcsalád több tagja régóta ki van bukva Orbánra, a párt vezető személyiségei egyelőre nem kívánnak különösebben sarkos véleményt alkotni a Fideszről, melyet láthatólag se lenyelni, se kiköpni nem tudnak.

Az eljárás megindítása komoly jelzés és gesztus a párt kritikusai számára, azonban nem szabad elfeledni, az EP-ben fontos a Néppárt számára a Fidesz támogatása.