Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A finn konzervatívok is kizárnák a Fideszt az Európai néppártból

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jávor Benedek EP képviselő rakta ki Facebook oldalára azt a cikket, amely a finn konzervatív Nemzeti Koalíció pártjának legutóbbi kongresszusáról szól. Az Európai Néppárt tagjának kongresszusa után ugyanis a párt két Európai Parlamenti képviselője is úgy nyilatkozott, nem lehet tovább megtűrni a Fideszt a néppárt soraiban.

 számol be cikkében arról, hogy Sirpa Pietikäinena finn konzervatív EP képviselő a párt kongresszusán közölte, a Fidesz elérte azt a határt, amely után már nem lehet tagja a néppártnak. Pietikäinena a magyar kormánypárt rasszista retorikáját,  menekültpolitikáját, a jogállamiság lebontását, és a civil szervezetek elleni támadásokat nevezte meg, mint fő problémákat a Fidesszel.

Az esetben nem csupán az az érdekes, hogy a holland konzervatívok után már a második néppárti társpártja záratná ki a Fideszt az európai konzervatív pártcsaládból, hanem az is, hogy az Európai Néppárt pont Helsinkiben fogja majd kongresszusát tartani novemberben. Ha lenne esetleges döntés egy Fidesz elleni lépésről, az itt történne meg.

A Fidesz kizárásának lehetőségéről, és hogy egyre neheztelőbben figyelik Orbán Viktor politikáját brüsszeli pártcsaládjában, már korábban is voltak hírek. Az utóbbi időben viszont megsokasodtak azok a kritikák, főleg a skandináv és Benelux államok konzervatív pártjai részéről, amelyek Orbánék kizárását javasolják a néppártból. A helyzet viszont az, hogy Orbánék jelenleg is az egyik legtöbb mandátummal rendelkeznek az európai pártok közül, és ez a szám nem valószínű, hogy jövőre az EP választáson érdemben csökkenni fog. Márpedig a szoros különbség mellett a néppárt és a szociáldemokraták között nem nagyon veszíthetik el a konzervatívok Orbánék és esetlegesen más európai szövetségeseik támogatását. Főleg, hogy a Fidesz belépése egy szélsőjobboldali pártcsaládba keményen megerősítetlené azt.