Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Juncker kizáratná a Fideszt az Európai Néppártból, avagy cirkuszt a népnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jean-Claude Juncker, kereszténydemokrata európai politikus, az Európai Bizottság elnöke újfent nekiment Orbán Viktornak és kormányának, mikor a Welt am Sonntag című hetilapban megjelent interjújában arról értekezett, a Fideszt ki kellene zárni az Európai Néppártból (EPP), melynek maga is tagja.

„Szerintem az EPP alapját alkotó kereszténydemokrata értékeket már nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával”

– mondta a kereszténydemokrata politikus.

Juncker emiatt kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből.

Juncker kifejtette, habár fontosnak tartja a migráció magyar kormány számára oly kedves témáját, nem ezt tartja mind közül a legfontosabbnak – azonban úgy gondolja, a felelősségtudattal rendelkező politikusoknak el kell magyarázniuk az embereknek, nem megoldhatatlan probléma.

Erre azt a Törökország és az Európai Unió között létrejött egyezményt hozta fel példaként, melynek keretében az EU gyakorlatilag lefizeti Törökországot hogy ne engedje tovább a menekülteket.

Habár az EU néppárti politikusai rendszeresen hangoztatják mennyire nem értenek egyet a Fidesz és Orbán politikájával – elég arra gondolni, az EPP-ben ősszel kampánytéma volt, a Sargentini-jelentést a néppárti EP-képviselők kétharmada támogatta, de ott van a junckeri tasli is (amely közben kedélyesen le is diktátorozta).

Juncker azt is említette, hogy miközben állandóan vitatkozik Orbánnal, Magyarország profitál az EU-ból, ez azonban nézőpont kérdése.

Ugyanis valóban rengeteg az Európai Uniós finanszírozású projekt, ezek azonban infrastrukturális fejlesztések céljából hívhatók le, haszonélvezője pedig nem az ország népe, hanem a hazai oligarchák, a külföldi tőke, és végső soron azok a centrumországok, melyek politikusai számon szokták kérni a Fideszen annak illiberalizmusát.

Ugyanis míg Magyarországon napjainkban talán egy játszóteret sem lehet felújítani a Strabag részvétele nélkül, annak legalább van annyi haszna, hogy a gyerekeknek lesz hol libikókázniuk – de láttunk már húsz centis kilátót is.

Azonban az igazán nagy projektek, az vasúti fejlesztések, az autópályák és egyéb beruházások valahogy úgy vannak kialakítva, hogy azokkal a – jellemzően nyugati – tőke érdekét szolgálják ki.

Ugyanis míg megy a szidalmazás meg fenyegetőzés az egyébként valóban rémes jobboldali, illiberális ámokfutással szemben melyet Orbán és kormánya Magyarország kormányzása címén évek óta csinál, Magyarországot gyakorlatilag semmilyen komoly szankció nem éri.

Ugyanis ennek a fasisztoid jegyeket felmutató rémálomnak a szerves része, hogy a Fidesz-kormány kritikátlanul kiszolgálja az EU centrumországaiból származó multik, a tőke érdekeit, bődületes adókedvezményekkel, állami támogatásokkal, valamint rabszolgatörvénnyel megregulázott olcsó munkaerővel.

Valamint adott esetben EU-s pénzből finanszírozott állami megrendelésekkel – és akkor tessék jó képet vágni az új Siemens motorvonatokhoz.

A rendszer jelenleg ugyanis nagyon sematikusan úgy néz ki, a centrum polgárai befizetik az adót szépen, majd az Magyarország érintésével a centrum tőkéjét fogja erősíteni, miközben munkája révén a magyar munkás is hozzátette a részét.

Ahogy arra többek között Thomas Piketty francia közgazdász, valamint társai is rámutattak, a Kelet-Európába és az EU perifériájára uniós támogatásként áramló tőkének a jelentős része – Magyarország esetében a KSH adatai szerint többszöröse – szépen ki is áramlik az országból nyugati irányban.

Az EU politikai és gazdasági elitje részéről – melybe Juncker is tartozik – pedig nem látszik bármiféle hajlandóság arra, hogy a rendszeren próbáljanak meg változtatni – a gazdasági elitnek ez így nyilván elég jó, a politikait pedig azért tartják az előbbiek, hogy képviseljék az érdekeiket.

Orbán ennek a rendszernek a magyarországi helytartója, így dőreség lenne arra várni, hogy az EU majd jól megbünteti, míg oly hűen szolgálja ki a nyugati tőkét, mint most a rabszolgatörvénnyel.

Elképzelhető, hogy léteznek azok a bizonyos kereszténydemokrata értékek, melyekről Juncker beszélt. Azonban a jelek szerint ezek az értékek legalább oly távoliak a kereszténység és a demokrácia értékeitől mint a KDNP, vagy nem látszik, hogy bármilyen hatással lennének úgy a Néppárt, mint az EU politikájára, amennyiben akár egy cent múlik rajtuk.

Azt viszont Juncker és Orbán mindketten tudják, hogy az européer polgár és az illiberális tulok szembenállására kihegyezett színjáték mind az EU-ban, mind Magyarországon kiemelkedő népszerűségnek örvend, és mindkettejük számára sokkal hasznosabb, mintha a tőke és a munka szembenállása uralná a közbeszédet.

via Mérce / MTI
Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna