Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A néppárti csúcsjelöltségért induló Stubb a Fidesz kizárásával kampányol

Ez a cikk több mint 5 éves.

Alexander Stubb, Finnország korábbi miniszterelnöke szerint amennyiben Orbánék nem igazodnak a pártcsalád értékeihez, ki kellene zárni őket a legnagyobb európai pártszövetségből. Stubb az egyik, aki indul a Néppárt jövő heti tisztújításán a párt csúcsjelölti pozíciójáért. A Fidesz által is támogatott CSU-s Manfred Weber alternatívája lesz a kongresszuson.

Alexander Stubb, kép: flickr

Orbán Viktor továbbra is kampánytéma a Néppártban. A Sargentini-jelentésről való döntés folyamata kapcsán sokat emlegették, hogy a néppárti képviselők állásfoglalása meghatározhatja a pártcsalád jövőbeli irányvonalát, vagyis azt, hogy mennyire tűrik meg soraikban az olyan, fősodratú centrista irányvonaltól eltérő pártokat, mint a  Fidesz. A szavazás kapcsán sokan, így Jean-Claude Juncker, a Néppárt által jelölt bizottsági elnök is azt az álláspontot képviselte, hogy a Fideszt ki kellene zárni a Néppártból.

A szavazáson a nem-fideszes néppárti képviselők kétharmada is a jelentés elfogadása mellett szavazott, néhány nappal később azonban a Néppárt elnöke, Joseph Daul kijelentette: a Fidesz a pártcsalád tagja maradhat.

A jövő heti csúcsjelölt-választás előtt úgy tűnik, ez a téma meghatározó maradt a pártban, Alexander Stubb, korábbi finn konzervatív miniszterelnök, a Néppárt populista tendenciákkal kapcsolatban kevésbé elnéző csúcsjelöltje a német hírszolgálatnak úgy nyilatkozott, amennyiben a Fidesz nem alkalmazkodik a pártcsalád értékeihez, ki kell zárni a pártot.

„Az intoleranciát nem tolerálhatom”

– mondta Stubb, aki szerint Orbán a vélemény-, gyülekezési- és tudományos szabadságot is korlátozza, ami számára elfogadhatatlan. A jelölt korábban is érvelt amellett, hogy a Fidesz kizárását napirendre kell venni, sőt, a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, nem Webert, a csúcsjelölti poszt másik esélyesét tartja ellenfelének, hanem Orbán Viktort.

A Néppárt a jövő héten szavaz a párt csúcsjelöltjéről, a győztes a májusi EU-s választások eredményétől függően jó eséllyel indul a bizottsági elnöki posztért.

A Fidesz Manfred Webert CSU-s jelöltet támogatja a választáson, annak ellenére, hogy a Sargentini-jelentést Weber is megszavazta, és jelölti bejelentkezését követően azt hangsúlyozta, a Fidesznek is alkalmazkodnia kell a szabályokhoz. Weber ugyanakkor Orbánék kizárásával nem fenyegetőzik.

(Zeit)