Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Néppárti elnök: semmiképp nem zárjuk ki a Fideszt

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, múlt hét szerdán, a Sargentini-jelentés elfogadásával kezdeményezett, és e hét kedden megindított jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt (EPP) – jelentette ki Joseph Daul pártelnök szerda este az informális salzburgi EU-csúcson. Ezt a hírt az MTI közölte szerda éjjel.

Daul arra utalt, hogy a Néppártra a sajtó gyakorol nyomást, aminek a konzervatívok ellen fognak állni.

„A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink”

– mondta Daul a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtti sajtóértekezleten. Az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét.

Ha ez így van, az azt jelenti, hogy a Néppárt lényegében lezárja a kérdést, hiszen a 7. cikkely szerinti vizsgálat minden bizonnyal évekig fog húzódni, és végeredménye szinte bizonyosan nem lesz a magyar állam elmarasztalása, hiszen a lengyel után ma már a bolgár kormány is kijelentette, nem szavaznak meg semmilyen, a jogállami eljárás keretében hozott szankciót.

(MTI / Címoldali kép: Burger Barna)
Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Olvass tovább!