Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Néppárti elnök: semmiképp nem zárjuk ki a Fideszt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, múlt hét szerdán, a Sargentini-jelentés elfogadásával kezdeményezett, és e hét kedden megindított jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt (EPP) – jelentette ki Joseph Daul pártelnök szerda este az informális salzburgi EU-csúcson. Ezt a hírt az MTI közölte szerda éjjel.

Daul arra utalt, hogy a Néppártra a sajtó gyakorol nyomást, aminek a konzervatívok ellen fognak állni.

„A sajtó nem kényszeríthet Orbán Viktor kidobására. Pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaink”

– mondta Daul a néppárti tagállami vezetők egyeztetése előtti sajtóértekezleten. Az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, valamint azt, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét.

Ha ez így van, az azt jelenti, hogy a Néppárt lényegében lezárja a kérdést, hiszen a 7. cikkely szerinti vizsgálat minden bizonnyal évekig fog húzódni, és végeredménye szinte bizonyosan nem lesz a magyar állam elmarasztalása, hiszen a lengyel után ma már a bolgár kormány is kijelentette, nem szavaznak meg semmilyen, a jogállami eljárás keretében hozott szankciót.

(MTI / Címoldali kép: Burger Barna)
Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna