Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3 feltételt szabott Manfred Weber a Fidesz Néppárt-tagságának

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, elindul a Fidesz elleni eljárás az Európai Néppártban (EPP), ami a kormánypárt kizárásához is vezethet. Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését, és bár Jean-Claude Juncker korábban maga is hangoztatta, hogy kizáratná a Fideszt a Néppártból, mindeddig nem történtek komolynak vehető lépések az ügyben.

Orbánék a kritikák hallatán közölték, március 15. után leveszik néppárti kollégájukat a plakátokról, de csak azért, hogy helyére Frans Timmermanst, az Európai Bizottság szocialisták pártcsaládjába tartozó alelnökét rakják, amire Margaritisz Szkínasz, a Bizottság szóvivője közölte, akár a bizottság elnöke, akár alelnöke látható a plakátokon, elindul az eljárás a Fidesz ellen.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber a Bild című német napilapnak adott interjújában most azt mondta, ahhoz, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhasson, Orbán Viktornak három feltételt kell teljesítenie, vagyis hogy:

  • azonnal és végérvényesen állítsa le a Brüsszel elleni kampányt
  • kérjen bocsánatot a Néppárt tagpártjaitól
  • biztosítsa a CEU megmaradását Budapesten

Weber azt is mondta, még ebben a hónapban világossá kell vánia, hogy Orbán teljesíti-e a három feltételt, vagyis a miniszterelnök lépéseitől függ, hogy szakít-e a Fidesz és a Néppárt. A néppárti politikus még tesz „egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben”, de a kereszténydemokrácia értékei „nem képezhetik alku tárgyát”.

De mennyit ér Weber és a Néppárt ultimátuma?

Érdemes megjegyezni, jelen esetben nem a korábbi kritikák miatt indul eljárás a párt ellen, vagyis nem a korrupció, a média szabadságának korlátozása, a CEU elüldözése, vagy az Elios-ügy (és még hosszasan sorohatnánk) miatt történik most mindez, hanem a kormány legújabb plakátkampánya miatt. De még csak nem is amiatt, mert a szóban forgó plakátok gyűlöletkeltők, hanem amiatt, mert a Néppárt egyik emblematikus arca, az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker szerepel rajta (és persze az elmaradhatatlan Soros György).

Pedig Weber korábban azt is ígérte, ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, ebben pedig semmilyen engedményt nem fognak tenni a Fidesznek. Amellett, hogy ő is megszavazta a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést, a CEU mellett is határozottan kiállt – legalábbis szóban: „Követelni fogjuk, hogy engedje tovább működni az egyetemet. Nem tudom elfogadni, hogy bezárják az egyetemet” – mondta. Amikor ez mégis megtörtént, nem zengett a sajtó a Néppárt tiltakozásától, most, utólag viszont már nem sok tétje van a követelésének.

Az eljárás megindítása tehát komoly jelzés és gesztus a párt kritikusai számára, azonban nem szabad elfeledni, az EP-ben fontos a Néppárt számára a Fidesz támogatása.

(444.hu / Mérce)