Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Világosan megmutatja az európai politika romlottságát a Néppárt és Orbán csörtéje

Ez a cikk több mint 5 éves.

Lehetne olyasmit írni, hogy az Európai Néppárt térdre kényszerítette Orbánt, meg olyat is, hogy Orbán ügyesen kicselezte a néppárti kritikákat. Valójában egyik sem lényeges, mert azt a helyzetet, amelyben a néppárt kiakadt a Junckert ábrázoló magyar plakátokon, és majdnem törésig vitte a dolgot, az alábbi szavakkal lehetne leírni: szégyen, vicc, uram-bátyám.

Az Európai Néppártnak nem azzal van gondja, hogy a plakát gyűlöletkeltő, hanem azzal, hogy rajta van a Néppárt egyik emblematikus arca, az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker. Ettől akadtak ki.

Nem a korrupció, nem a média szabadsága, nem a  gyűlöletkeltés, nem a CEU, nem a civilek elleni törvények, nem az Elios-ügy vitte el addig az Európai Néppártot (és a bérhelyzet, az egészségügy vagy az oktatás helyzete persze, hogy nem, hiszen ez nem is téma az Unióban), hogy Orbán Viktor és a Fidesz kirakása a pártcsaládból valóban téma legyen, hanem az, hogy a saját haverjukat is megütötte. Tényleg a néppártot az se zavarja, ha utána ugyanarra a plakátra más kerül fel?

De jól mutatja ez Orbán hatalomfelfogását is, aki nem valami olyan témában tesz engedményt a Néppártnak, amely érintené országunk lakóit, nem a korrupció, vagy a demokrácia területén, hanem az uram-bátyám világban, ahol megsértették Juncker bizottsági elnököt. Ez az európai politizálás tétje ma, és ez Orbán hatalomgyakorlásának tétje is.

De tényleg, mivel is került fel Juncker erre a plakátra? A nagytőkét kiszolgáló intézkedéseivel, a luxemburgi offshore törvényekkel, esetleg a lehallgatási botrányával? Nem, azzal került fel, hogy ő a gonosz elit, amely állítólag fenyeget minket.

Nem kerülhetnek persze ilyenek fel a plakátra, mert akkor az állampolgárok még ráismernének egy bizonyos miniszterelnökre, aki kiszolgálja a nagytőkét és visszaél hatalmával. Nem, a gonosz elit képe nem lehet valóságos, hiszen akkor a magyarok ráismernek arra, ki él vissza a néptől kapott hatalmával, hogy az ne a népet, hanem saját anyagi és hatalmi gyarapodását szolgálja.

A Juncker személyes jó hírnevéért indított kampány ezért is lehetett valamennyire sikeres, hiszen Juncker miniszterelnökként és bizottsági elnökként is ugyanazt, a főként német centrumú nagytőkét szolgálta ki, amelyet Orbán Viktor is. Márpedig ez Orbán igazi politikai családja.

Nem a Néppárt, nem a magyar nép, hanem az, amely hatalmának egyik biztosítéka, a jó kapcsolat a magyar emberek munkája és adóforintjai által kiszolgált centrummal és főként a német tőkével.

Az egyedüli veszély Orbán számára az európai politikában, ha ez a támogatás meginog, minden más csak játék, a béna és tehetetlen Unióval, és a béna és tehetetlen magyar néppel.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs