Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: A junckeres plakátot leszedjük, néppárti kritikusaink hasznos idióták

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor a német Welt am Sonntagnak adott interjút. A miniszterelnököt annak kapcsán kérdezték, hogy a Fidesz körül fogy a levegő az Európai Néppártban: immár kilenc párt kéri hivatalosan a magyar szövetséges kizárását, március 20-án erre elvben sor is kerülhet. A feszültség a kormány által kihelyezett, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátok miatt újult ki: a néppárt csúcsjelöltje is a plakátok eltávolítását és Orbán bocsánatkérését követelte.

Orbán a lapnak elmondta, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő ma délután már közölt a Twitteren: március 15-én leszedik a leköszönő néppárti bizottsági elnököt, Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt ábrázoló plakátokat. Igaz, a kormányszóvivő azt is hozzátette: ez volt az eredeti terv is.

Brüsszel, 2015. január 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j2) a bizottság brüsszeli székházában 2015. január 23-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A miniszterelnök azonban azt is elárulta, lesznek új plakátok, ezek pedig immár a párt kampányát fogják képezni. (A Junckert és Sorost ábrázoló, jelenleg is kint lévő plakátok állami megrendelésre készültek – nem mintha ennek volna Magyarországon jelentősége.)

„Juncker urat nyugdíjazzuk, az ő helyét Frans Timmermans veszi át”.

– summázta Orbán. Az Európai Bizottság alelnöke és az európai balközép pártok csúcsjelöltje Soros György arcképe mellé költözik a plakátra, Orbán szerint ugyanis mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans Soros szövetségese.

A miniszterelnök azt a véleményét is kifejtette a német lapnak, hogy a pártja néppártból való kizárását követelő támadások valójában balról jönnek, és az a céljuk, hogy a néppártot gyengítsék.

Orbán azokat a konzervatív kritikusait, akik a néppárt szétszakítását is kockáztatva támadják a Fideszt, naivaknak és a baloldal „hasznos idiótáinak” nevezte.

Orbán úgy tudja, hogy Lenin szótárából kölcsönzi a „hasznos idióta” kifejezést, amivel azokat szeretné illetni, akik azt gondolják, hogy szellemi küzdelmet folytatnak, valójában mások érdekében járnak el.

(Welt am Sonntag)

Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna