Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Propagandaplakátokat festettek le az ellenzéki képviselők, majd hivatali dolgozókért mentek közbenjárni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfő kora délután jelentették be az ellenzéki képviselők, hogy a két héttel ezelőttihez hasonlóan kivonulnak a parlament plenáris üléséről és az Országház falain kívül tiltakoznak a kormány politikája ellen. A közös sajtótájékoztatón (amelyről itt számoltunk be) bejelentették, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság Váci úti épületéhez vonulnak, hogy tiltakozzanak a köztisztviselői rabszolgatörvény ellen, amely érdemben napi kilenc órásra emeli a kormányhivatalok, járási hivatalok és más központi köztisztviselők munkanapját.

Az ellenzéki képviselők a Váci úton haladva több Junckeres-Sorosos kormányzati plakátot is festékszóróval festettek le, és kormánykritikus feliratokat fújtak a plakátok előtti járdára.

A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok arról beszéltek: nem fogják hagyni, hogy kizsigereljék a magyar munkavállalókat, minden héten, minden hétfőn megmutatják azt, hogy ha a parlament falai között nem tudnak értelmesen dolgozni, akkor azon kívül fognak, nem fognak részt venni a

„propagandahétfőn”.

Az ellenzéki képviselők az útjuk során több olyen kormányplakátot is lefestettek, amely ellen az Európai Néppárt tisztviselői is tiltakoztak, és amelyekről Orbán Viktor egy német lapnak adott interjújában elismerte: az EP-kampány részét képezik. Ezzel kvázi tiltott pártfinanszírozást ismerhetett be a miniszterelnök.

Az egyik plakátnál egy járókelő próbálta megakadályozni, hogy lefessék azt az ellenzéki képviselők.

Útjukon a járdára a képviselők ilyen és ehhez hasonló feliratokat festettek:

Az ellenzéki akcióról készült videós közvetítéseinket itt nézhetitek meg:

Hétfő reggel az MSZP-s Komjáthi Imre már elkezdte a közszolgálati rabszolgatörvény elleni tiltakozást: a párt minden aktivistáját arra szólította, hogy a hivatali dolgozók között népszerűsítsék a szakszervezetek által kilátásba helyezett sztrájkot. Komjáthi egy Andrássy úti kormányablaknál jár elől példával.

Frissítés 15:20 – Ellenzéki képviselők bementek a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságra

A képviselők az igazgatóság vezetőjével tárgyalnak a köztisztviselői rabszolgatörvényről, amelynek keretén belül akár 12 órás munkaidő is elrendelhető a központi közigazgatási dolgozóknak, anélkül, hogy túlórapénzt kellene fizetniük nekik.

A bejáratnál Korózs Lajos, az MSZP szociálpolitikusa arról beszélt, hogy nyugdíjfolyósítóban dolgozók vannak a legrosszabb munkakörülményeik a közszférán belül, rengeteg túlmunkával. A képviselő szerint a kormány „egy gazember társaság”, amely a társadalombiztosítás egész rendszerét szétverte:

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál megjelent Bede Zsolt, fociultrából lett kormányközeli médiacsináló, a szélsőjobboldali Vadhajtások nevű oldal működtetője, aki az utóbbi hetekben több akcióval is elhíresült: előbb az antifasiszta tüntetők elleni erőszakos fellépéssel büszkélkedett, majd kétes angolsággal Frans Timmermans európai biztost is kérdőre vonta. Legutóbb az Aurórában szeretett volna társaival antifasisztákat kérdőre vonni, ottani akciója azonban szégyenteljes véget ért.

Címlapkép: Mérce