Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán egy német lapnak adott interjúban vallott pártja tiltott pártfinanszírozásáról

Ez a cikk több mint 5 éves.

A német Welt am Sonntagnak adott interjút Orbán Viktor a Néppárttal való konfliktusáról, az európai parlamenti (EP) választásról, és a Juncker-Soros plakátról. Utóbbi gondolatmenetbe csúszott bele egy mondat, amelyet nehéz nem tiltott pártfinanszírozásként értékelni.

A miniszterelnökség honlapján szereplő fordítás szerint Orbán ezt mondta:

– Az Önök európai választásokra készült plakátján egyrészt Sorost látjuk, aki Amerikában él, másrészt pedig Juncker személyében egy olyan embert, aki néhány hónapon belül egy politikai nyugdíjas lesz. Ez nem egy normális választási kampány, hanem egy kampány, amely hangulatot kelt a magyar lakosság körében.

– A politika nem szépségverseny, és mi tisztázzuk, hogy mi a tét. Vannak választások, amikor a demokrácia forog kockán, vannak választások, amikor a gazdaság forog kockán. A mostani választáson a migrációs politika a tét. És a migrációbarát politikát ők ketten testesítik meg.

– Igen, de hát Sorost és Junckert nem is választják, ők nem indulnak a választáson.

– Ennek ellenére nekünk arról kell tájékoztatnunk, hogy mit jelképeznek ők ketten. És a kampány következő szakaszában, ami már pártkampány lesz, majd egy további szereplőt fognak a plakátokon látni… Timmermans urat. Juncker úr nyugdíjba vonul, és helyébe Timmermans úr érkezik.

Ezt pedig nehezen értelmezhető másként, minthogy annak a tájékoztató kampánynak, amelyet a kormány a magyar adófizetők pénzén folytat, a következő szakasza lesz a Fidesz pártkampánya, sőt magának a junckeres kormányzati plakátnak lesz a folytatása a timmermansos plakát. Tehát Orbán lényegében beismerte, hogy a Fidesz az adófizetők pénzéből kampányol a saját céljaira.

Ez pedig törvénytelen. Amellett, hogy az állami, adófizetői pénzeket tilos magáncélra használni, márpedig a Fidesz kampánya nem állami, hanem magáncélú, itt még tiltott finanszírozásról is szó lehet, hiszen a Fidesz lényegében ajándékba kapott egy több milliárdos kampányt.

Ez a helyzet sokkal brutálisabb, mint az amely kapcsán a Jobbikot megbüntették, hiszen ott a vita arról ment, vajon Simicska Lajos ár alatt adta-e plakátokat a Jobbiknak.

Itt pedig Orbán Viktor maga ismerte be, hogy a magyar állam ingyen kampányol a Fidesznek.

A Párttörvényben ugyanis ez áll:

4. § *  (1) A párt vagyona a tagok által fizetett díjakból, a központi költségvetésből juttatott támogatásból, az állam által az 5. § alapján ingyenesen átadott ingatlanokból, magyar állampolgár természetes személyek vagyoni hozzájárulásaiból, végintézkedés alapján természetes személyek hagyatékából, a pártnak a 6. §-ban meghatározott gazdasági-vállalkozási tevékenységéből, illetve a párt által alapított egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság adózott nyereségéből képződik.

(2) A párt részére – az (1) bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve – jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

Márpedig az egyes pontban nincs olyan felsorolva, hogy a párt céljaiért folytatott állami kampány. Tehát a 2-es pont szerint ilyen támogatást nem áll módjában elfogadni a Fidesznek.

Persze ezt az helyzetet már több párt is kritizálta Orbán mostani mondatai előtt. A büntetést pedig ezért az Állami Számevőszéknek kéne kirónia, amely az utóbbi időben több ellenzéki pártot is (szerintük jogtalanul) megbírságolt. Az ÁSZ erre azt reagálta, hogy még nem kezdődött el a kampány, így nem tudja vizsgálni ezeket a költéseket. Csak mint fent látjuk, a törvény nem azt írja elő, hogy az ÁSZ csak és kizárólag a kampányköltéseket vizsgálja, és a korábbi jobbikos példánál is kampányon kívüli időszakért büntetett az ÁSZ. Méghozzá olyan időszakért, amelynek vizsgálata előzetesen nem szerepelt a szerv mostanában szigorúan vett tervében.

A helyzet az, hogy a törvény szerint, és Orbán Viktor mondatai szerint a Fidesz tiltott támogatásból kampányol jelenleg az Európai Parlamenti választásokra. Ilyen összegben pedig, hiszen egy sok százmilliós, milliárdos kampányról beszélünk, ez jelentősen befolyásolhatja a választások eredményét.

Címlapkép: Momentum