Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Vadhajtások megpróbált bemenni egy balos szórakozóhelyre, de útjukat állták

Ez a cikk több mint 5 éves.

Erős hete volt Bede Zsoltnak és a Vadhajtásoknak.

A tetőpont nyilván az volt, amikor Bede, a száguldó riporter nekirontott Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének, és néhány keresetlen mondattal képbe hozta a magyar közállapotokkal és a nép akaratával kapcsolatban („Not Orbán, not Fidesz, the Hungarian people.”, „We built in the borders wall.”, „Refugees. We don’t want”, csak hogy néhányat mondjak).

Vagy ahogy az az Elkaptuk! Nekiestünk Timmermansnak Budapest utcáján című cikkben is olvasható:

„Megpillantottuk és rámentünk a csúcsjelölt ‘torkára’. A helyszínen megjelent 2-3 tévéstáb köpni-nyelni nem tudott, elloptuk a műsort ismét vadban. Erről ÉLŐ videót láthattak olvasóink a Facebook-oldalunkon. Nem fogunk csodálkozni azon, ha most megint a Vadhajtások lesz a téma az EP-ben, illetve most szembesülhetett azzal a csúcsjelölt, hogy Magyarország a magyaroké!

Az erről készült videó egyébként valóban nagyot pörgött, főleg, miután a 444 is megénekelte, tényleg elég sokan kezdtek el beszélni róla.

Az persze már korántsem vicces, hogy a Vadhajtások ezután a 444 falán például egy ilyen kommentet helyezett el a cikk alatt:

Amit nem nehéz egyébként annak értelmezni, ami: fenyegetésnek. De még ha ez nem is lenne elég, a Vadhajtások oldalán cikkben is kifejtették, némileg bővebben, hogy mire gondolnak:

„Bízunk abban, hogy a választások után minden ‘közszereplő’ a humoránál lesz, marad, és minden csicska-liberális fos blog, mert hatalmas darálás lesz részünkről. Addig csendesen tesszük a dolgunkat, és tovább gyűjtjük az anyagot, amiket nyilvánosságra fogunk hozni. Természetesen lesz akkora sikítás, tudjuk jól, mert meg fogjuk látogatni pár koszos liberális oldal szerkesztőségét is, és ÉLŐ-ben elmondhatják, remegő szájjal, hogy mi a helyzet.”

Itt érünk el oda, hogy milyen is az, amikor a Vadhajtások odamennek valahova, ÉLŐ-ben.

Történt ugyanis, hogy február 13-án, szerdán Budapesten, az Aurórában az elmúlt időszak diákmegmozdulásait többek közt szervező Szabad Egyetem hirdetett meg egy nyílt sörözést, ahová mindenkit szeretettel vártak, „aki kiáll az akadémiai szabadság és az MTA mellett.” Az esemény célja a mozgalom bemutatása is volt egyben.

A Mérce úgy tudja, hogy az esemény előtti napokban több, a mozgalomhoz köthető fiatal is kapott levelet a Vadhajtások.hu szerkesztőségéből, amelyben felvetették, hogy „közös interjúra nyitottak-e a helyszínen”.

A szervezők itt már sejtették, hogy ebből akár egy amolyan Bede Zsolt-féle kivonulás is lehet.

És nem is tévedtek, ugyanis szerda este az ex-fociultra és néhány társa valóban kivonult az Auróra elé, és neki is fogtak az ÉLŐ közvetítésnek. Sajnos ezt a felvételt nem tudom belinkelni, ugyanis egy idő után eltávolították a Facebookról, a helyén csak ez a talányos poszt maradt:

És szomorú, de az erről az estéről szóló cikket azóta sem találjuk a Vadhajtások honlapján és közösségi médiafelületükön sem.

Kikerült viszont egy másik videó, méghozzá az Autonómia Facebook-oldalára, amelyből kaphatunk egy kis ízelítőt a Vadhajtások vs. budapesti antifák meccsből (ami viszonylag gyorsan lezajlott). Bedéék ugyanis némileg alulkalibrálták a jelenlétüket: alig öten* (plusz egy telefon az ÉLŐ közvetítéshez) mentek ki az Aurórához, ahol viszont a beszámolók szerint körülbelül 30 fő várta őket az ajtóban, és nem is engedték be őket. Arra a kérdésre, hogy „Mi volt a terv?”, a Vadhajtások sajtószóvivőt emlegettek, amire a kocsmából kijövő közönség csak nevetett, mert egy sörözéshez nem igazán van szükség sajtószóvivőre, innentől kezdve pedig nem igazán találták a hangot az antifákkal, akik többek közt a „nemzeti jobboldal nagy géniuszának” nevezték Bedét, felemlegették legendás barátságát Bayer Zsolttal, ment egy kicsit a szájkarate, de dűlőre nem sikerült jutni.

És nem sokkal az antifák irányából érkező „a te csapatod még a jobboldalnak is a vamzer tagozata”, illetve „a nemzeti radikalizmust kifordítjátok arra, hogy Mészáros Lőrinc vagyonosodását védjétek” kitétel után Bede Zsolt és barátai kikapcsolták az ÉLŐ közvetítésüket, és elmentek. Zárásként még kaptak egy „Szervusztok, szervusztok” skandálást is.

Az erről készült videót ide kattintva lehet egyébként megnézni, de a biztonság kedvéért előre szólok, hogy káromkodásból nincs benne hiány.

FRISSÍTÉS (02.18.): Az Autonómia oldaláról a Facebook közösségi alapelveire hivatkozva „gyűlöletbeszéd” miatt eltávolította a videót.

FRISSÍTÉS 2 (02. 18.) A videó közben felkerült a YouTube-ra.

Bede Zsolt és a Vadhajtások az elmúlt időszakban kifejezetten aktívan veszi ki a részét a közélet alakításából (mindezt egyébként valamilyen okból újságírásnak igyekeznek álcázni).

December végén Bede Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter közös fórumán például a földön fetrengve utalt a független országgyűlési képviselő kidobására az MTVA székházából, a teremből pedig az ajtónak nekifutva távozott (hommage à Kunhalmi Ágnes), de a mikrofonba beszélni nem volt hajlandó, januárban pedig Bayer Zsolt fórumán már önkéntes rendfenntartóként tépkedte le az előadást megzavaró aktivisták arcáról a maszkot, hogy aztán a „majd egyszer, mikor a szurkolói társadalom meg fog mozdulni, majd bajba lesztek” megjegyzéssel engedte őket útjukra.

Legutóbb pedig akkor hallottunk a Vadhajtásokról, amikor február 9-én a Becsület napja kapcsán lezajlott tüntetések és ellentüntetések után békés tüntetőket bántalmaztak, és elvették a transzparensüket, majd erről honlapjukon, cikkben számoltak be. Fotóval. Mely fotó alatt a felirat:

„Meguntuk! Meguntuk, hogy külföldről importált antifasiszták fenyegessenek. Itt az első figyelmeztetésünk!”

Ezen a héten pedig már két akciójuk is volt – egy ÉLŐ közvetítés az Auróra elől, és egy interjú az Európai Bizottság alelnökével.

Bede egyébként rendszeres vendége az Echo Tv-nek is, Bayer Zsolt kifejtette már, hogy „imádja a palit”, de a Timmermansos akciót például a Pesti Srácok is bevédte, a kormánylapok már rendre szemlézik az írásaikat, Bede akciói pedig valahogy mindig a kormánypártok érdekét szolgálják. Arról, hogy ezek az akciók mennyire hasonlítanak a putyini politika egyes elemeire, a 444 közölt cikket.

* Bocsánat, eredetileg öt főt írtam, mert a videón álldogált még néhány ember, akikről nem tudtam eldönteni, hogy odatartoznak-e vagy sem, de az eseményeket a helyszínen végig követő szemtanúk szóltak, hogy Bedéék valójában csak hárman voltak. Elnézést kérek a tévedésért.