Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra kivonult az ellenzék a Parlamentből, a köztisztviselőket érintő rabszolgatörvény ellen tiltakoznak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sajtótájékoztatót tartott ma az ellenzék – az Országgyűlés plenáris ülésével egyidőben – a köztisztviselőket érintő rabszolgatörvény kapcsán. Az esemény után a képviselők közösen a nyugdíjfolyósítóhoz vonulnak, hogy ott helyben tiltakozzanak a magyar dolgozók tízezreit sújtó szabályozás ellen.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó elmondta, ahogy két héttel ezelőtt a Suzuki ügyében, úgy most is kilépnek a Parlament épületéből, és elmennek a Váci úton található nyugdíjfolyósítóhoz, mivel a rabszolgatörvény közszférában dolgozókra optimalizált verziója fényében az érintetteknek napi kilenc órákat kell, hogy dolgozzanak.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője elmondta, az alkotmánybírósághoz fognak fordulni a köztisztviselőket sújtó rabszolgatörvény ügyében is, tekintve, hogy nem tartják a magyar alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek annak tartalmát.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője kifejtette:

Orbán viktor és kormánya magasról tesz az ellenzékre, magasról tesz az országgyűlési munkára, semmibe veszik a választókat, rabszolgává tették a magyar munkavállalókat, és most már az állami dolgozókat is ki akarják zsigerelni.

Mint mondta, nem fogják hagyni, hogy kizsigereljék a magyar munkavállalókat, minden héten, minden hétfőn megmutatják azt, hogy ha a parlament falai között nem tudnak értelmesen dolgozni, akkor azon kívül fognak, nem fognak részt venni a

„propagandahétfőn”.

Kepli Lajos, a Jobbik képviselője kifejtette: a kormány négyévente némi kedvezménnyel édesgeti magához a különböző választói csoportokat, majd a választások után beléjük rúg. Véleménye szerint csak a barátok és üzlettársak számítanak, miközben emberek milliói élnek egyre rosszabb helyzetben, az ellenzék pedig a propaganda állításaival ellentétben az emberekért kíván dolgozni.

Csárdi Antal, az LMP képviselője elmondta, nem az a megoldás hogy kizsigereljük a munkavállalót, hanem hogy megbecsüljük, és megfizetjük a dolgozókat.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő emlékeztetett, a közszolgálati rabszolgatörvény 40.000 embert érint, és kifejezetten a dolgozó nőket sújtja. Mint mondta, a szférában a dolgozók nyolcvan százaléka nő, a nyugdíjfolyósítóban pedig a dolgozók több, mint kilencven százaléka nő.

Elmondta, ezzel a törvénnyel a törvénytelenséget tették törvénnyé, hisz állítása szerint látta, hogy, korábban is jóval többet dolgoztak az ott dolgozók, mint a törvényi előírás. A szektort és az ott dolgozó nőket többször sújtották, ezreket bocsátottak el, hatalmas a munkaerőhiány, és 11 éve nem emelték a fizetésüket.

Emlékeztetett: belengettek a szférának egy harminc százalékos emelést, azonban az ellenzéki képviselők arra is kíváncsiak, mennyit kaptak meg valóban ebből a dolgozók.

A liberális Bősz Anett szerint a kormánynak nem fontosak a munkavállalói jogok, ezért ment el több százezer munkás az országból. Úgy gondolja, olyan rendszert kell fenntartania a kormánynak, melyben a munkásoknak és a munkáltatóknak is jó.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Ma reggel az MSZP-s Komjáthi Imre már elkezdte a közszolgálati rabszolgatörvény elleni tiltakozást: a párt minden aktivistáját arra szólította, hogy a hivatali dolgozók között népszerűsítsék a szakszervezetek által kilátásba helyezett sztrájkot. Komjáthi egy Andrássy úti kormányablaknál jár elől példával.

Frissítés 15.00 – Propagandaplakátokat festettek le az ellenzéki képviselők a Váci úton

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor