Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azt csinálták az ellenzéki képviselők a Suzukinál, ami a dolguk

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy választott képviselő dolga az, hogy ha egy választópolgárát sérelem éri, akkor fellépjen, tárgyaljon, nyomást gyakoroljon, törvényt hozzon, és védje meg a választókat. Mindezt pedig úgy, hogy a különböző érdekcsoportok szempontjai közti ellentétet megpróbálja összeegyeztetni.

Hétfőre az ellenzéki képviselők azt ígérték, a Parlamentben fognak akciózni Orbán Viktorral szemben. De volt B tervük arra, hogy mit csinálnak, ha a miniszterelnök nem lesz bent. A miniszterelnök pedig már délelőtt elutazott Izraelbe, miközben tárgyalásai csak kedden kezdődnek majd el. Így az ellenzék a B tervet választotta, elment a Suzuki gyárához tiltakozni, ahol a kormánnyal stratégiai partnerséget kötött vállalat kirúgta egy munkavállalóját, amikor az szakszervezetet akart alapítani. Majd később több dolgozót megfenyegetett, ne lépjenek be a Vasas szakszervezetébe. A Suzukinál egyébként ez már a harmadik eset Magyarországra költözése óta, hogy megpróbálják a gyáron belüli szakszervezetet ellehetetleníteni.

Márpedig az ellenzéki képviselők itt egy fontos dologra mutattak rá. Miközben az ország tele van plakátolva a kormányzati sikerpropagandával, jobban megnézve, a környező országokban a dolgozóknak magasabb a bére, mint Magyarországon. Sőt, itthon (ahogy persze máshol is), az sem ritka, hogy visszaélnek a dolgozók jogaival, akadályozzák a sztrájkot, a szakszervezet alapítást, nem adják ki a pihenőidőt, fenyegetik a munkavállalókat.

Amikor hétfőn odament a Suzukihoz az ellenzék, az ilyen gyakorlatok ellen lépett fel. Ez a munkájuk, és nagyon helyes, ha így végzik.

Már csak azért is helyes, mert politikailag ezzel nemcsak saját elköteleződésüket mutatják meg a munkavállalók felé, hanem azt is, hogy a kormányzat ezekben az ügyekben nem lép semmit. Miközben sorra köti a szerződéseket a legnagyobb multikkal stratégiai partnerségekről, ezekben nem szerepel se a dolgozói jogok, se a béremelésekre vonatkozó munkavállalói igény támogatása. Persze egy ilyen helyzetben a kormánynak nehezebb is fellépnie, hiszen mérlegelnie kell azt is, hogyan reagál majd a nagy multi az esetleges számonkérésre.

De a Suzuki esetében egyáltalán nem lépett fel a kormány a dolgozói jogok védelmében.

Mindeközben pedig órási kedvezményeket ad a kormány ezeknek a cégeknek. 19-ről 9 százalékra vitte le az őket érintő társasági adót, és az elmúlt 8 évben kétszer annyi támogatást adott nekik, mint a megelőző szocialista-liberális koalíció.

Persze arról lehet vitatkozni, milyen mértékben és hogyan kell támogatni a nagytőkét, és ezzel a munkahely teremtést, de az biztos, nem szabadna ennek úgy történnie, hogy a munkavállalók, a dolgozók, a magyar állampolgárok jogait és érdekeit ne mozdítsa ezekkel a támogatásokkal elő a kormány.

Az ellenzék akciója tehát azért érdekes, mert a decemberi rabszolgatörvény kapcsán keletkezett képet próbálja továbbvinni, amiben a nagy cégeket érdemtelenül támogató kormánnyal szemben, az ellenzéki képviselők mint a dolgozók pártján álló politikusok akarnak fellépni. Hogy sikeres lesz-e ez a szerepvállalás, az persze a jövő zenéje.

Címlapkép: Mérce