Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Üdvözli az MTA bátor döntését az Akadémiai Dolgozók Fóruma

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Az Akadémiai Dolgozók Fóruma üdvözli az MTA vezetésének bátor döntését, amely szerint nem hajlandó részt venni a látszatpályázatban. Az Elnökség az egyetlen morálisan helyes döntést hozta. Az ITM képviselői az elmúlt hetekben sem tudták érdemben megvitatható, írásos dokumentumban tisztázni álláspontjukat sem az Akadémia, sem a kormány felé.” – írta közleményében az ADF.

Közleményüknek egyébként már a címe is beszédes, egy Széchenyi-idézet: „Öröm több mint pénz, becsület pedig még százszorta több.”

Ahogy azt a Mérce is megírta ma reggel, Lovász László, az MTA elnöke levelet küldött az MTA kutatóinak, amelyben kifejtette:

  • Az elnökség február 12-i határozatának megfelelően tárgyalásokat kezdeményeztek az ITM-mel a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájáról.
  • Habár nincs írásos nyoma, de a minisztérium világossá tette, csak olyan megoldást fogadnak el, melyben a kutatóhálózat leválik az MTA-ról, minisztérium koncepciója szerint a jövőben egy vagyonkezelő alapítvány lenne a kutatóhálózat fenntartója – ezt az MTA nem fogadta el.
  • Ehelyett olyan megoldásokat vázolt fel, melyek biztosítják a kutatás szabadságát.
  • A tárgyalásokon mindkét oldal hangsúlyozta, nincs döntési jogosultsága, be kell számolniuk az MTA-nak, illetve a kormánynak.
  • Az MTA hajlandó olyan koncepcióról tárgyalni, mely szerint a kutatóhálózat egyben marad, de az akadémián kívül, ugyanakkor az MTA megfelelő részvételével az irányításban.
  • Lovász kiemeli, egyelőre nem született döntés, azt az akadémia közgyűlésének kell meghoznia, a levél nem végleges megvalósítási terveket vagy célokat mutat be.

Az elnök jelezte, hogy a tárgyalások a február 26-i elnökségi ülésen elfogadottaknak megfelelően folynak tovább az MTA delegációja részéről, ezekhez a címzettek – kutatók – további bizalmát és támogatását kérte az intézmény vezetősége nevében.

A február 26-i elnökségi határozat értelmében a kutatóintézet-hálózatnak egyben és az akadémia szakmai irányítása alatt kell maradnia.

Mindeközben azonban a 168 óra információi szerint a kutatóintézetek elektronikus formában már előkészítették pályázataikat, melyeket a minisztériumnak csütörtök éjfélig kellett leadniuk – ez azonban nem jelenti azt, hogy meghajolnának az ITM előtt, tekintve, hogy a pályázat csak abban az esetben érvényes, ha papíron adják le.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma mai közleményében jelezte, hogy továbbra is mindenben támogatja az Elnökség harcát az Akadémia fennmaradásáért és egységéért.

Az MTA kálváriájáról szóló cikkeink ezen a linken érhetőek el. Külön ajánljuk közülük:

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd