Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levelet kaptak Lovásztól az MTA kutatói

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 444.hu írta meg, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és az Információs- és Technológiai minisztérium közti tárgyalások során a kormány képviseletében eljáró tárgyalódelegáció világossá tette, kizárólag azt tartják elfogadható lehetőségnek, ha a kutatóhálózat teljesen leválik az MTA-ról.

Az MTA kutatói levelet kaptak Lovász László elnöktől melyben tájékoztatja őket a tárgyalások jelenlegi állásáról – a levélben az elnök kifejti:

  • Az elnökség február 12-i határozatának megfelelően tárgyalásokat kezdeményeztek az ITM-mel a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájáról.
  • Habár nincs írásos nyoma, de a minisztérium világossá tette, csak olyan megoldást fogadnak el, melyben a kutatóhálózat leválik az MTA-ról, minisztérium koncepciója szerint a jövőben egy vagyonkezelő alapítvány lenne a kutatóhálózat fenntartója – ezt az MTA nem fogadta el.
  • Ehelyett olyan megoldásokat vázolt fel, melyek biztosítják a kutatás szabadságát.
  • A tárgyalásokon mindkét oldal hangsúlyozta, nincs döntési jogosultsága, be kell számolniuk az MTA-nak, illetve a kormánynak.
  • Az MTA hajlandó olyan koncepcióról tárgyalni, mely szerint a kutatóhálózat egyben marad, de az akadémián kívül, ugyanakkor az MTA megfelelő részvételével az irányításban.
  • Lovász kiemeli, egyelőre nem született döntés, azt az akadémia közgyűlésének kell meghoznia, a levél nem végleges megvalósítási terveket vagy célokat mutat be.

Az elnök kifejtette, a tárgyalások a február 26-i elnökségi ülésen elfogadottaknak megfelelően folynak tovább az MTA delegációja részéről, ezekhez a címzettek – kutatók – további bizalmát és támogatását kérte az intézmény vezetősége nevében.

A teljes levél az alább olvasható:

Lovász László levele az MTA kutatóhálózatában dolgozó kutatókhoz

Mindeközben a 168 óra információi szerint az kutatóintézetek elektronikus formában előkészítették pályázataikat, melyeket a minisztériumnak csütörtök éjfélig kellett leadniuk – ez azonban nem jelenti azt, hogy meghajolnának az ITM előtt, tekintve, hogy a pályázat csak abban az esetben érvényes, ha papíron adják le.

Az elektronikusan összegyűjtött pályázatok még nem jelentik azt, hogy valóban pályáztak volna – a lap által megszólaltatott kutató szerint

„a döntéssel az elnök fel akart készülni arra az esetre, ha az írásos garancia a határidő előtt megérkezne. A hivatalos álláspont, és ezt egymástól függetlenül több főigazgató megerősítette, hogy ez nem a pályázást jelenti, hanem a pályázásra felkészülést.”

Az akadémia korábban bejelentette, addig nem hajlandó pályázni a kutatási forrásokra a minisztériumnál, míg írásos garanciát nem kapnak arról, hogy az MTA továbbra is megkapja alapfinanszírozását. A pályázatok leadásának határideje éjfél volt, a spekulációk szerint pedig lehetséges, hogy az elnök arra várt, a minisztérium az utolsó pillanatban adja meg azt a bizonyos írásos garanciát.

Az MTA kálváriájáról szóló cikkeink ezen a linken érhetők el.

via 444.hu / 168 óra
Címlapkép: Mérce