Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér László szerint a biztonsági őrök nem rendőrök, ezért nem sértették meg a képviselők mentelmi jogát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Újabb fejezetéhez ért a tavaly decemberi MTVA-székházbeli botrány. Mint ahogy arról mi is többször írtunk már, tavaly december 16-án az MTVA-székházba azért ment be ellenzéki országgyűlési képviselők egy csoportja, mert be akarták olvastatni a tüntetők 5 pontos követeléseit. A független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost másnap reggel szó szerint kidobták az épületből a biztonsági őrök, míg a DK-s Varju Lászlót szintén inzultálták. A képviselők hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt feljelentést tett, ám ezt a hatóságok elutasították. Hadházy Ákos korábban is jelezte már, hogy Kövér László házelnökhöz fordulnak az eset miatt, mert álláspontjuk szerint a biztonsági őrök megsértették a képviselők mentelmi jogát. Túl sok bizakodásra nem volt okuk, hiszen Kövér többször is élesen bírálta az ellenzéki képviselők tevékenységét, büntetések garmadáját osztotta ki, egy, a Pesti Srácoknak adott interjújában pedig „példátlan agressziónak” nevezte a december 12-i eseményeket, amikor az ellenzéki képviselők megpróbálták megakadályozni, hogy a kormánypártok megszavazzák a túlóratörvényt.

Kövér László most levélben válaszolt a független képviselők által benyújtott panaszra, amelyet Szél Bernadett Facebook-oldalán tett közzé.

A házelnök a levélben tájékoztatta Szél Bernadettet arról, hogy az Országgyűlés Mentelmi bizottsága legutóbbi ülésén a kérdést megtárgyalta, és ez alapján a következőkre jutott:

„Az MTVA biztonsági őrségének személyzete nem nyomozóhatóság tagja vagy más hivatalos személy, hanem munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazott, aki büntető- vagy szabálysértési eljárás lefolytatására nem jogosult. A biztonsági szolgálat által alkalmazott cselekmények ennek alapján nem minősülnek az Ogytv. 74. § (1) bekezdése hatálya alá tartozónak, így ebben az esetben a mentelmi jog megsértése fogalmilag kizárt.”

Csak hogy tiszta legyen a kép: a Kövér által citált paragrafus a következőképp szól:

„A képviselő ellen csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint – a mentelmi jogról az adott ügyre vonatkozó önkéntes lemondás hiányában – szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni.”

Vagyis Kövér László házelnök arra hivatkozik, hogy mivel a biztonsági őrök nem rendőrök, ezért nem vonatkozik rájuk az a törvény, miszerint a képviselők ellen kényszerintézkedést kényszerintézkedést csak akkor alkalmazhattak volna ellenük, ha a képviselők lemondtak a mentelmi jogukról, vagy ha ehhez az Országgyűlés előzetesen hozzájárul. Magyarán a házelnök egy törvényre hivatkozva magyarázta meg, miért nincs kivetnivaló abban, hogy a magyar választópolgárok által megválasztott országgyűlési képviselőket kidobtak a köztévéből, vagy éppen odabent rájuk térdeltek (ahogy az Varju Lászlóval történt).

Szél Bernadett Facebook-posztjában így összegzett:

„Két dolog fontos. 1. Legalább tudjuk, hogy a Fidesz olyan mélyre jutott, hogy ha egy keményebb helyzetben majd le akarnak minket szerelni, a rendőrséget — úgy mint itt a tévénél volt — egyszerűen távol tartják, az őrző-védősöket meg ránk szabadítják, akik azt csinálnak velünk, amit akarnak, és egy szavunk sem lehet, különben is minek ment oda 😕 — szerintük. 2. Amit mondanak az nyilván egy ordas hazugság és újabb bizonyíték arra, hogy nem jogállamban élünk: ugyanis a fegyveres biztonsági őrség nem vagyonvédelmi szolgálat, nem egy random őrző-védő cég, ami a tulajdonos jogos önhatalmát gyakorolja, hanem az állami erőszakmonopólium egyik érvényesítője. Az állami erőszakmonopólium körébe tartozó kényszerítő eszközökkel szemben pedig igenis védi az országgyűlési képviselőt a mentelmi joga. Legalábbis egy jogállamban, és most az a feladat, hogy újra megteremtsük. Addig is legalább tudjuk, hogy képviselőkkel szemben a Fidesz a kopaszokkal akarja elvégeztetni a piszkos munkát.”

A teljes bejegyzés, benne Kövér levelével itt olvasható:

Megkérdeztük a független képviselőt, hogyan értékeli a házelnök döntését. Szél Bernadett a Mércének azt mondta:

„Ez egy kötelező kör volt, de nem is számítottunk másra. Válaszolunk majd, hiszen azt fontos rögzíteni, hogy ez az érvelés elfogadhatatlan, de az ügynek ez a szála lezárult.”

Annyiban persze cinikus Kövér érvelése, hogy egyben elismeri, hogy a képviselők képviselőként tartózkodtak a köztévé épületében, miközben a Legfőbb Ügyészség pedig pont ezt az állítást vitatta többek közt, amikor újra elutasította a képviselők panaszát. Emlékeztetőül, a Legfőbb ügyészség ezt írta indoklásában:

„A Fegyveres Biztonsági Őrség a rájuk vonatkozó jogszabály alapján törvényesen és megalapozottan lépett fel, az arányosság követelményét betartották, a képviselőkkel szemben alkalmazott testi erővel történő kényszerítés jogszerű és biztonsági szempontból szükségszerű volt. Minderre ugyanis akkor került sor, amikor a képviselők lezárt, védett területre kívántak bemenni. A jogszerűen alkalmazott testi kényszernek pedig a képviselők ellenszegültek.”

Az ügy egyébként még koránt sincs lezárva: miután a Legfőbb Ügyészség újfent elutasította a képviselők panaszát, 60 napjuk van arra, hogy pótmagánvádi eljárásban maguk folytassák le a nyomozást, amiben a TASZ nyújt nekik folyamatos segítséget. Szél Bernadett korábban a Mércének azt nyilatkozta:

„Ez egy nehéz időszak lesz, de mivel a videófelvételek a birtokunkban vannak, és ismerjük azokat, akik erőszakosan léptek fel a képviselők ellen, ezért a saját kezünkbe tudjuk venni az ügyet.”