Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy Ákos: Nem meglepő, de gyalázatos érveléssel utasította el az ügyészség az ellenzéki képviselők panaszát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elutasította a Legfőbb Ügyészség az ellenzéki képviselők panaszait, amelyeket azért tettek, mert a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentéseiket elutasították – írja a 24.hu.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban: tavaly decemberben az MTVA-székházba azért ment be az ellenzéki országgyűlési képviselők egy csoportja, mert be akarták olvastatni a tüntetők 5 pontos követeléseit. A független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost másnap reggel szó szerint kidobták az épületből a biztonsági őrök, míg a DK-s Varju Lászlót szintén inzultálták. A képviselők hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt feljelentést tett, ám ezt a hatóságok elutasították.

A képviselők ezután az ügyészséghez fordultak panasszal az elutasítás miatt, ám Polt Péterék alaptalannak találták ezt a panaszt, és szintén elutasították.

Az elutasító határozat ellen az ellenzéki képviselők újfent panasszal éltek, sérelmezve többek közt, hogy az ügyészség határozata nem tartalmazta azt, hogy milyen magatartást tanúsítottak, és azt sem, hogy mikor hívtak mentőt, illetve hogy a mentő mikor érkezett meg. De azt is kifogásolták, hogy az elutasító határozat szerint a biztonsági őrség jogszerűen lépett fel velük szemben. Ezért a képviselők kérték a büntetőeljárás folytatását.

Csakhogy a Legfőbb Ügyészség a panaszokat ismét csak alaptalannak találta, így újra elutasította azokat.

Polték az elutasításban ismét kijelentették, hogy álláspontjuk szerint az országgyűlési képviselők politikai követeléseket akartak beolvasni a köztévében, ezért jogalap nélkül akartak bejutni a szerkesztőségekbe, stúdiókba, és az azokhoz tartozó vezérlőkbe.

Emellett megismételték azt is:

„A Fegyveres Biztonsági Őrség a rájuk vonatkozó jogszabály alapján törvényesen és megalapozottan lépett fel, az arányosság követelményét betartották, a képviselőkkel szemben alkalmazott testi erővel történő kényszerítés jogszerű és biztonsági szempontból szükségszerű volt. Minderre ugyanis akkor került sor, amikor a képviselők lezárt, védett területre kívántak bemenni. A jogszerűen alkalmazott testi kényszernek pedig a képviselők ellenszegültek.”

Vagyis a Legfőbb Ügyészség szerint jogszerűen és szükségszerűen dobták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az épületből, és a Varju László  bordái közé térdelő őr is helyesen járt el.

És minthogy a képviselők többi panaszában sem találtak semmit megalapozottnak, ezért elutasították azokat.

A Legfőbb Ügyészség megállapította továbbá,

„hogy a feljelentést elbíráló Központi Nyomozó Főügyészség jogi álláspontja megalapozott volt, és önmagában az a tény, hogy a panaszos nem ért egyet a határozat ténymegállapításaival, a határozatban írtakat nem teszi megalapozatlanná.”

A teljes indoklás ide kattintva olvasható.

Telefonon értük el Hadházy Ákost, aki a Mércének elmondta: szinte biztosak voltak benne, hogy az ügyészség ismét elutasítja a panaszaikat.

„Számítottunk rá, de gyalázatos az az érvelés, amivel megint lesöpörték a panaszainkat” – mondta Hadházy.

A független képviselő ismét felhívta a figyelmet arra, hogy nem történt nyomozás, nem is hallgatták meg őket az ügyben. Hangsúlyozta, hogy „tökéletes képtelenség” azt állítani, hogy ő támadta meg a biztonsági őröket, mint ahogy az az érvelés sem állja meg a helyét, hogy nem hivatalos személyként tartózkodtak az épületben. Már csak azért is, mert igazolványuk felmutatása utáűn engedték be őket oda, és – csak a rend kedvéért – bent is elég sokszor mondták el, hogy miért vannak az épületben, és mit szeretnének csinálni.

Hadházy azt is hozzátette: még közvetlenül az előtt is „képviselő úrnak” szólították, hogy kirángatták volna az épületből, így nem állja meg a helyét az az érvelés, hogy nem képviselőként tartózkodott az MTVA-székházban, vagy hogy a biztonsági őrök ne így tekintettek volna rá.

Hadházy jelezte, hogy természetesen nem hagyják ennyiben az ügyet, pótmagánváddal még élhetnek, és ezt is fogják tenni.

Ismerik név szerint azokat a biztonsági őröket, akik erőszakosan léptek fel ellenük, és bízik abban, hogy bár a kormány igyekszik bedarálni a független bíróságokat, de még van esélyük arra, hogy bírósági úton érvényt szerezzenek az igazuknak.

Ráadásul az ügy Strassbourgban is folytatódni fog.

Szél Bernadett a Mércének hangsúlyozta: a pótmagánvádi eljárásban 60 napjuk van arra, hogy saját maguk lefolytassák a nyomozást. A képviselőknek a TASZ nyújt segítséget az ügyben, velük egyeztetve harcolnak tovább.

„Ez egy nehéz időszak lesz, de mivel a videófelvételek a birtokunkban vannak, és ismerjük azokat, akik erőszakosan léptek fel a képviselők ellen, ezért a saját kezünkbe tudjuk venni az ügyet” – nyilatkozta a független képviselő.

Szél Bernadett hangsúlyozta: az ügy a Legfőbb Ügyészség elutasításával egyáltalán nincs lezárva, csak egy új szakaszba lépett: egy olyan szakaszba, ahol az elutasítást egyébként rekordgyorsan abszolváló ügyészség helyett ők maguk folytathatják a nyomozást, ami reményeik szerint a bíróságon zárul majd.

Szél Bernadett nemrég a Facebookora feltöltötte az elutasító határozatot is, amelyet így kommentált:

„Az ügyészség ismét bizonyította, hogy a kormány meghosszabbított keze, de az ügy még nincs lezárva!”

Varju László ma délelőtt szintén sajtóközleményben reagált az ügyészség döntésére. Mint írta:

„A Demokratikus Koalíció szerint a Legfőbb Ügyészség ezzel a döntéssel egyértelműen bűnrészességet vállal a képviselők bántalmazásában. Egy ország látta az élő közvetítéseket az állami propagandatévé épületéből, látták, ahogyan ellenzéki képviselőket hajítottak ki az ajtón, vagy tepertek le. Ha ezek után a Legfőbb Ügyészség és a Központi Nyomozó Főügyészség úgy gondolja, minden a legnagyobb rendben van, akkor az azt jelenti, hogy már a látszatra sem adva védik a hatalom gátlástalan brutalitásának kiteljesedését. Az európai magyarok elutasítják a Legfőbb
Ügyészség döntését. Az igazi hazafiak nem kacsintanak össze a
hatalommal!”

FRISSÍTÉS (15:04):

A TASZ is reagált az ügyészség döntésére, jelezték, hogy jogi képviseletet nyújtanak a képviselőknek a pótmagánvádas eljárásban is. Közleményükben abszurdnak nevezték az indokokat, amelyek miatt az ügyészség elutasította Hadházyék feljelentését.

Részlet a TASZ közleményéből:

A Legfőbb Ügyészség döntésének legszürreálisabb megállapítása azonban a következő:

„A rendőrség azon döntése, hogy az országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett bántalmazás miatt tett bejelentések alapján azért nem mentek be az MTVA épületébe, mivel országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a körülményeket, történteket tekintve nem tekinthető jogtalannak, és valójában a biztonsági őrség jogszerű eljárására figyelemmel megalapozott volt, így e körben – mint ahogy a határozatban szerepel – sem a hivatali visszaélés, sem a bűnpártolás tényállási elemei nem valósultak meg.”

A rendőrség passzív magatartását tehát azért tartja jogszerűnek a Legfőbb Ügyészség, mert a bántalmazás nem országgyűlési képviselők sérelmére történt (!) Tehát, ha el is fogadnánk azt a minden alapot nélkülöző állítást, hogy a képviselők „egyszerű állampolgárként” voltak jelen, akkor sem megengedhető az, hogy a rendőrség nem intézkedik, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel. Az érvelés pedig ott is hibás, hogy az intézkedés – az épületen kívül tartózkodó rendőrök számára nyilvánvalóan nem észlelhető – jogalapja miatt sem tartotta szükségesnek a rendőrségi fellépést.

Fontosnak tartjuk, hogy az MTVA-ban történteknek következménye legyen, ezért a képviselőknek a pótmagánvádas eljárásban is jogi képviseletet nyújtunk.

via 24.hu/Mérce