Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Afrikai Unió nem támogatja az EU tervét a migráció megfékezésére

Ez a cikk több mint 5 éves.

A brit The Guardian lap birtokába jutott egy kiszivárgott dokumentum, ami az Afrikai Unió közös álláspontját tartalmazza a tavaly nyáron elfogadott Európai Uniós, illegális bevándorlással kapcsolatos tervével szemben.

Ahogy azt a Mérce is megírta, a tavaly elfogadott javaslatok, a közös finanszírozáson túl különféle táborok létesítésére vonatkoznak. Az elképzelés lényege az, hogy ezekről a táborokból könnyebb lenne kiutasítani és kitoloncolni azokat, akik nem érdemelték ki a menekült státuszt.

Az EU részben afrikai országokban szorgalmazná ezek létrehozását – amivel kapcsolatban, az emberi jogi problémákon túl, praktikus akadály lehet, hogy nem nagyon akad befogadásukra önkéntes jelentkező. Tunézia és Marokkó már jelezte, hogy köszöni, nem kér a táborokból. De a korábban Emmanuel Macron, mostanában pedig Matteo Salvini által emlegetett szegény országok – Csád, Mali, Szudán vagy Niger – nem biztos, hogy vevők lennének a jövőben az ötletre.

Ezekből a táborokból lehetne, még afrikai földön benyújtani a menedékkérelmeket a koncepció szerint, ahonnan a negatív elbírálásban részesülteket azonnal vissza lehetne fordítani, illetve ezekbe a táborokba lehetne szállítani a tengeren kimenekített, vagy elfogott menekülőket.

Ezt a tervet az 55 tagországból álló Afrikai Unió a jelek szerint egyhangúan elutasítja.

A jelenleg egyiptomi elnöklet alatt működő nemzetközi szervezet megpróbálná lebeszélni a tengerparti államokat az EU-val való kooperációról a tervezettel kapcsolatban.

„Az afrikai államok aggódnak, hogy ez a terv valamiféle modern rabszolga-piacokat hozna létre, ahol a ‘legjobb’ afrikaiakat továbbengedik Európába, a többieket visszadobják. Ez nem tűnik messzinek az igazságtól.”

– olvasható egy Afrikai Uniós döntéshozó véleménye a kiszivárgott anyagban.

A közös álláspontot tartalmazó dokumentum szerint Brüsszel még nem dolgozta ki teljesen a „regionális partraszállítási platformok” koncepcióját, de ugyanott rögzítik:

„A partraszállítási platformok létrehozása Afrikában az Európában védelmet kereső afrikaiak menekültkérelmeinek elbírálására  menekültügyi szempontból ellentmondana a nemzetközi jognak, az EU-s jognak és az Afrikai Unió jogi intézményeinek is.”

valamint

„A biometrikus adatok összegyűjtése az Afrikai Unió tagállamainak polgáraitól nemzetközi szervezetek által megsérti az afrikai államok polgáraikkal kapcsolatos szuverenitását.”

Az afrikai országokat tömörítő nemzetközi szervezet tagjai körében ugyanakkor – a dokumentumok tanúsága szerint – valamelyes rezignáltság is tapasztalható abból a szempontból, hogy az EU szerintük „általában eléri, amit akar”. A tagországok több vezetője aggódik, hogy fejlesztési pénzekért cserébe némely part menti ország hajlamossá válhat elfogadni az EU ajánlatát.

A menekültválság kezdete óta kiderült, hogy Líbiában egészen súlyos emberi jogsértések zajlanak a menekülttáborokban, több helyen konkrétan rabszolga-kereskedelem folyik, mindennapos a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszak, sokszor a hatóságok részéről.

Forrás: The Guardian