Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nekimegy az ellenzék az Állami Számvevőszék elnökének

Ez a cikk több mint 5 éves.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének leváltását kezdeményezték az ellenzéki pártok.

A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd, illetve Bősz Anett és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők közös beadvánnyal kezdeményezték az Országgyűlés Mentelmi bizottságánál Domokos László leváltását az ÁSZ éléről.

Az ügy előzménye, hogy az ÁSZ az elmúlt időszakban ismét büntetésekkel kezdte sújtani az ellenzéki pártokat, a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását megvonták, a Jobbikot pedig újra elkaszálták, a párt összbüntetése lassan az 1 milliárd forinthoz közelít (nem mellesleg a Fidesz és a KDNP vizsgálatakor az ÁSZ mindent a legnagyobb rendben talált).

Február elején a DK már kezdeményezte egyszer Domokos leváltását, amire a Számvevőszék csak úgy reagált:

a DK a jogállami kereteket megsértve saját pártpolitikai céljaira próbálja felhasználni az Országgyűlés független ellenőrző szervét, valamint durván megtámadta az ÁSZ elnökét.

A minap Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kifejtette: ezekkel a büntetésekkel az Állami Számvevőszék többek közt abban is szerepet játszik, hogy a támogatásuktól megfosztott pártok számára az EP-választásra, illetve az önkormányzati választásokra a kampányolás szinte lehetetlenné válik – ami nyilvánvalóan befolyásolja ezeknek a pártoknak a láthatóságát és az elérhető eredményeiket is, miközben a kormánypártok számolatlanul plakátolnak és kampányolnak.

„Egyértelműen politikai célt szolgál ez az eljárás, egyértelműen a Fidesz van emögött” – nyilatkozta a politikus.

Most az összes ellenzéki párt és a független képviselők közösen mentek neki az ÁSZ elnökének, sérelmezik ugyanis, hogy az elvben független intézményt 2010 óta a volt fideszes országgyűlési képviselő vezeti, és miközben az ÁSZ sortra bünteti (és így az ellehetetlenülés szélére sodorja) az ellenzéki pártokat,

a „nyilvánvalóan törvényellenesen kampányoló Fideszre eddig egyetlen forint bírságot sem szabott ki”.

Az ellenzék emellett úgy látja, hogy az ÁSZ újra és újra visszaél azzal, hogy a döntéseit nem lehet megtámadni a bíróságon, hiába tudják a pártok (ezt például a Momentum és a Párbeszéd is jelezte nemrég) feketén-fehéren bizonyítani, hogy a törvények szerint jártak el a vizsgálatok során, a bekért dokumentumokat eljuttatták, mégis bírságot szabtak ki rájuk.

Mint írták:

„Magyarország érdeke, hogy a pártok gazdálkodását ne egy fideszes pártkatona, hanem egy pártok felett álló független Állami Számvevőszék végezze. Ha a bizottság fideszes tagjai leszavazzák a beadványunkat, azt annak a beismerésének fogjuk tekinteni, hogy a Fidesz pártállami bunkósbotnak használja az ÁSZ-t;
saját gazdálkodásának törvényessé mosdatására és az ellenzék ellehetetlenítésére.”

Domokos László és az Állami Számvevőszék ámokfutásáról itt írtunk korábban.

Címlapkép: DOMOKOS László (MTI/Soós Lajos)