Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK leváltatná Domokost, az Állami Számvevőszék szerint ez durva támadás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az elmúlt hetekben, hónapokban megmutatta, hogy milyen az, amikor egy papíron független állami szerv mégsem független szervként működik, hanem poltikai megrendelést teljesít, úgy tűnik, a célja az ellenzéki pártok ellehetetlenítése – kezdte a DK sajtótájékoztatóját Arató Gergely.

A DK szerint az ÁSZ újra és újra visszaél azzal, hogy a döntéseit nem lehet megtámadni a bíróságon, így övé az első és egyben az utolsó szó is. Hiába tudják bizonyítani a pártok, hogy a törvények szerint járnak el, az ÁSZ semmibe veszi ezeket a szakmai érveket, és csak bírságol – folytatta.

Az Állami számvevőszékről szóló törvény 11. szakasza szerint ha az ÁSZ elnöke tudatosan megszegi kötelezettségeit, akkor az Országgyűlés kizárhatja, ez lényegében a leváltását jelenti.

A DK ennek értelmében kezdeményezi Domokos László, ÁSZ-elnök leváltását. A  párt ezt valójában közös ellenzéki kezdeményezésként értelmezi, ezért azt szeretnék, hogy a többi ellenzéki párttal együtt nyújtsák majd be az indítványt.

„Ha Domokos László a Fideszt kívánja szolgálni, akkor üljön vissza a Fideszbe, ahol korábban ült is, és ne egy független szerv elnökeként hajtson végre utasításokat.”

– mondta Arató, aki szerint ez alapján akár Bayer Zsolt is lehetne az ÁSZ elnöke.

Persze az ÁSZ ezúttal sem hagyta szó nélkül a DK vádjait, az MTI-hez eljuttatott reakciójában azt írta:

a DK a jogállami kereteket megsértve saját pártpolitikai céljaira próbálja felhasználni az Országgyűlés független ellenőrző szervét, valamint durván megtámadta az ÁSZ elnökét.

Az ÁSZ számára nem léteznek ellenzék vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.

Ahogy eddig is, most is kiemelték, hogy az ÁSZ nem hatóság, nincs szankcionálási jogköre, ezért nem szab ki semmilyen „büntetést” vagy „bírságot”. Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény előírásai alapján, amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, megállapítsa annak az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre.

„Az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat”

–  tették hozzá.

Címlapkép: DOMOKOS László (MTI/Soós Lajos)