Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Francia oktatási miniszter: nem lesz „szülő 1” és „szülő 2” az iskolai nyomtatványokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormánypárti médiumok egy hete ventilálnak azon, hogy a francia törvényhozás elé benyújtott tervezet szerint az „apa” és az „anya” megnevezéseket a „szülő 1” és „szülő 2” címkék válthatják a francia iskolai nyomtatványokon. A kormánymédia keretezése alapból tendenciózus és álhírgyanús volt, de mai hírek szerint még az iskolai nyomtatványokat érintő alaphír sem válik valóra.

Mint arról már mi is beszámoltunk, a kormánymédia már egy hete arról cikkezik, hogy ezentúl a gyerekek nem nevezhetik apának vagy anyának a szüleiket, ehelyett „szülő 1” és „szülő 2”-nek kell majd őket hívniuk egy új törvénytervezet szerint. A kormánymédia ezt az állítást arra használta, hogy alátámassza: a csúnya „bevándorláspárti” baloldal (értsd Emmanuel Macron) szétverné a családokat, és még a hagyományos megnevezéseket is betiltaná.

Az Echo TV reggeli beszélgetős műsorában egy viselkedéselemző egyenesen ódáig ment a túlpörgésben, hogy az esetet párhuzamba állította azzal, amikor a nácik elvették a zsidók neveit, és számsorokkal azonosították őket.

Ahogy a korábbi cikkünkben írtuk, ez a tendenciózus értelmezés már akkor sem állta meg a helyét,

hiszen szó sem volt arról, hogy megtiltanák az apa és anya megnevezések használatát, csupán az iskolai nyomtatványokon változott volna meg, hogy figyelembe vegyék a melegházasság 2013-ban bevezetett intézményét, illetve a nem hagyományos családmodelleket, például az egyszülős családokat.

Ráadásul ez Magyarországon sincs másképp: legtöbb iskolai dokumentumban szülő/gondviselőként szerepelnek a szülők, vagyis alapvetően nincs is elkülönítve az anya és az apa.

Mindenesetre a mai hírek értelmében már ez a félremagyarázási lehetőség sem adatik meg a magyar kormánymédiának. Minden jel szerint ugyanis a francia kormány ejti a szülő 1-szülő 2 megnevezéseket.

Ahogy arról a Libération beszámol, Anne-Christine Lang, Macron pártjának képviselője egy olyan módosítót nyújtott be, amelynek értelmében a nyomtatványokon ezentúl a kettős, „anya/apa” megnevezés szerepelne, a szülők pedig maguk pipálhatnák ki a rájuk vonatkozó megnevezést. Így az azonos nemű párok gyerekeinek sem kell majd szégyenkezniük, hogy az ő családi helyzetüket nem tükrözik az iskolai papírok, hiszen megnyílik a lehetőség, hogy a szülők a két apa vagy a két anya opciót válasszák ki.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter hétfőn támogatóan nyilatkozott erről a javaslatról. Elmondása szerint a szülő 1-szülő 2 formula távolról sem ideális, de megérti az eredeti javaslattévők szándékát is, akik azt szerették volna elérni, hogy a diákok jól érezhessék magukat az iskolában függetlenül attól, milyen családmodellben élnek. De hozzátette, találnak olyan megoldást, amelyben az anya és apa megnevezések is megmaradhatnak, miközben a tradicionálistól eltérő családban élő gyerekeknek sem kell hátrányt szenvedniük.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő is hasonlóan látja a helyzetet, szerinte Lang képviselő javaslata a racionális megoldás.