Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Míg Orbán megvédi a családokat, a francia gyerekek már anyának és apának sem hívhatják a szüleiket?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem nevezhetik többé anyának és apának a gyerekek a szüleiket Franciaországban

Anya és Apa helyett Szülő1 és Szülő2 a megszólítás

Nem lehet mától Anyának és Apának hívni a szülőket Franciaországban – hivatalosan Szülő 1 és Szülő 2 az új elnevezés

Többnyire ezekhez hasonló címek járták körbe a sajtót a napokban, valami olyasmit sugallva, innentől komoly büntetésre számíthat minden francia gyerek, aki anyának vagy apának szólítja a szüleit. De mégis ki, miért és hogyan büntetné meg őket? Nyilvánvalóan ferdítésről van szó, a francia gyerekek továbbra is úgy szólítják a szüleiket, ahogy csak akarják.

Ugyanakkor a „Szülő1” és „Szülő2” elnevezéseket valóban bevezetik a francia iskolák dokumentációjában, ennek oka még 2013-ig nyúlik vissza, amikor az előző államfő, a szocialista François Hollande mandátuma idején kiterjesztették a házasság intézményét az azonos nemű párokra is, így a francia jog egyenjogú szülőként ismeri el a gyereket nevelő homoszexuális párokat, és engedélyezi számukra az örökbefogadást is.

E törvény nyomán is, már több helyen elterjedt a hivatalos papírokon a semlegesebb „szülők„ formula, amely egyébként még katolikus iskolákban is előfordul. Jelenleg az oktatási törvény vitájához érkezett egy olyan módosító javaslat, amely a fenti elnevezéseket kötelezővé tenné az iskolai nyomtatványokban (és csakis ott), hogy ezek tükrözzék „a francia családok sokféleségét”, és a gyerekek ne érezzék magukat megkülönböztetve. Érdekes részlet, hogy az oktatási miniszter ellenezte a módosító elfogadását, amelyet a jobbközép kormánypárt ennek ellenére megszavazott.

Ehhez képest a magyar kormányközeli médiumok egész sajátos módon értelmezték a hírt. Nagyjából mindenhol ugyanaz a lényeg:

a bevándorláspárti Macron kormánya megszavazta, hogy ezentúl ne lehessen anyának és apának hívni a szülőket a francia iskolákban, mindezzel pedig a kisebbségben lévő homoszexuális szülőknek kedveznek, eltiporva a heteroszexuális szülők „hagyományos, emberi elnevezését”, identitását.

Az Echo TV talán mindenkinél messzebb ment: a csatorna reggeli beszélgetős műsorában egy viselkedéselemző arról beszélt, végülis láttunk már hasonlót a történelem során, amikor a nácik elvették a zsidók neveit, és számsorokkal azonosították őket.

„Akkor is gyakorlatilag arról volt szó, hogy megfosztották őket a neveiktől és az emberi méltóságuktól. Ezzel elvették tőlük az identitásukat, és egy semleges, üres számot kaptak. Most is egy számozott jelzőt kapnak az anyák és az apák a nevük helyett, azért ez egy elég kemény dolog.”

„Persze szükséges az érzékenyítés, meg tudni arról, hogy vannak sokféle emberek, és hogy nem feltétlen kell gyűlölni valakit azért, mert más, de ez már réges rég túlmutat azon, hogy elfogadom azt, hogy meleg a gyerekem, vagy hogy elfogadom azt, hogy léteznek melegek a világon. Itt konkrétan valami nagyon sötét fele indult el a törtnet.”

Ezek után sejthető, mi lesz a konklúzió:

„Az a szerencse, hogy Magyarországon a családok, illetve az anyák és az apák védve vannak, mert a család intézményét az Alkotmány alkotmányos jogokkal védi.”

– állapította meg a szakértő, aki szerint a franciáknak fel kell készülniük a legrosszabbakra, ez ugyanis még csak a kezdet (az Echo TV műsorvezetői például el tudják képzelni, hogy a jövőben a szülők az iskolában is rászólhatnak a gyerekeikre, hogy ne szólítsák őket anyának vagy apának).

De mindenki megnyugodhat: a magyar családoknak nincs mitől tartaniuk, főleg, mivel Orbán Viktor most jelentette be a kormány 7 pontos családvédelmi akciótervét.

Attól egyébként is nehezen tarthatnának a magyar szülők, hogy megfosztják őket az anyai és apai identitásuktól, ilyennel ugyanis nem is igazán rendelkeznek – legalábbis papíron. Magyarországon a legtöbb iskolai dokumentumban szülő/gondviselőként szerepelnek a szülők, vagyis alapvetően nincs is elkülönítve az anya és az apa.