Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Költségvetési csalás miatt vádat emelt az ügyészség Czeglédy Csaba ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Czeglédy Csaba és 20 társa ellen hivatalosan is vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség. Az ügyészség honlapján közzétett közlemény szerint „különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt” történt a vádemelés.

„A vádirat szerint dr. Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője a 2011. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt” – írja a közlemény.

A vádhatóság szerint Czeglédyék 2011 és 2017 között közvetített diákmunkaerőt multinacionális vállalatoknak.

„Az ehhez kapcsolódó közterhek megfizetésének elkerülése céljából dr. Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget” – közölte az ügyészség.

A vádirat arra is kitér, hogy Czeglédy a bűnszervezet egy részét közvetlenül, másik részét pedig közvetítőkön – például „az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanok”-on – keresztül irányíthatta.

A dokumentum 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint értékű vagyoni kár keletkezéséről ír, ennyivel kurtíthatta meg a magyar államot a bírósági bizonyítás előtt álló állítólagos bűncselekmény.

Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt színeiben szombathelyi önkormányzati képviselőként tevékenykedő Czeglédyt 2017 júniusában vették őrizetbe a pénzügyőrök, tavaly márciusban, miután független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, másfél napra szabadlábra helyezték a férfit, de gyorsan fel is függesztették mentelmi jogát, így újra előzetesbe kellett vonulnia. Másfél évnyi előzetes után a férfi december közepén házi őrizetbe került át.

Mivel Czeglédy az MSZP és a DK környékén is megfordult, a kormány és médiumai a kezdettől fogva kiemelt figyelemmel kezelik az ügyet. Még 2017-ben az Origo ezret is meghaladó diákkárosultról beszélt, ám a bíróság ezt később helyreigazíttatta ezt. Ettől függetlenül a cikkben szereplő álhírekre alapozva a kormánytöbbség parlamenti határozatot is elfogadott az ügyben, majd később a kormány rendeletet írt  a Czeglédy-ügy kárrendezéséről.

Az ügyben Gyurcsány Ferenc feleségét, Dobrev Klárát is kihallgatták tanúként, amiért cégei több alkalommal kölcsönt adtak Czeglédy-cégeinek. A kihallgatás után Dobrev nyilvánosságra hozta a jegyzőkönyvet, és kijelentette: azt nem tudja eldönteni Czeglédy bűnös-e vagy sem, de nevetségesnek tartja a saját magával szembeni eljárást. Kifogásolta, hogy a kormánypárti sajtóban előbb jelent meg, hogy őt befogják idézni kihallgatásra, mint hogy ő maga tudott volna róla.