Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még szinte ki se jött az előzetesből, máris felfüggesztették Czeglédy mentelmi jogát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Czeglédy Csaba ügye hol csigalassúsággal vánszorog, hol turbó fokozatra kapcsol.

A képviselő-jelölt ügyvéd ügye tavaly ősszel robbant be a köztudatba, október végére pedig már egy határozat hevert az Országgyűlés előtt, ami a vádemelés és a bírósági ítélet előtt kimondta, hogy Czeglédy, aki az MSZP-DK-Együtt színeiben Szombathely önkormányzati képviselője, cégeivel diákmunkásokat és nyugdíjasokat károsított meg, és arra kérte a kormányt, hogy indítsa meg ezeknek az embereknek a kártalanítását. A határozatot jobbikos segítséggel tolta át a Fidesz az Országgyűlésen.

Eközben azonban sorra kiderült, hogy az ügy nem mentes a túlzásoktól, az Origo például a kultúra rovatban(!) jelentetett meg egy méretes helyreigazítást, miből kiderült, hogy valótlanul állították, hogy a károsultak száma meghaladja az ezer főt, és követelésük mértéke sem közelíti a százmilliót: károsult összesen 11 van, a követelés pedig 802.822 forint. A köztévének pedig 18 alkalommal kellett terjedelmes helyreigazítást beolvasnia, mert szintén nem a tényeknek megfelelően foglalkoztak az üggyel.

Aztán viszont jött némi megtorpanás, legközelebb december végén jelentette be Dömötör Csaba, hogy a kormány elfogadta a Czeglédy-ügy kárrendezéséhez szükséges rendeletet.

Czeglédy Csabát végül 8 és fél hónappal letartóztatása után, csütörtökön engedték ki az előzetesből. Méghozzá azért, mert hivatalosan is országgyűlési képviselő-jelöltté vált, így megilleti a mentelmi jog.

Polt Péter legfőbb ügyész ezúttal nem tétlenkedett, sietve kezdeményezte Czeglédy mentelmi jogának a felfüggesztését. A Nemzeti Választási Bizottság pedig péntek délután már cselekedett is, a testület 4:2 arányban döntött a mentelmi jog felfüggesztéséről. Az NVB indoklása szerint a büntetőeljárást képező ügy a választás kiírása előtt történt, és az eljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

A hvg.hu a döntés előtt és után is beszélt Czeglédyvel, aki a lapnak elmondta: nem tudja, hogy meddig marad szabadlábon, de szerinte rögtön az NVB döntése után nem viszik el, erről majd a bíróságnak kell döntenie. Az ügy precedens értékű, így nem tudni pontosan, mi fog történni.

Így is lett egyébként: Czeglédy a Nemzeti Választási Irodától a saját lábán távozott, azt viszont mindkétszer hangsúlyozta, hogy nem akar szökni vagy elrejtőzni, így nem volna szükség előzetesbe helyezni.

(hvg.hu)