Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes parlamenti többség olyan határozatot hozott, amiről a bíróság kimondta: fake news

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Országgyűlés a Fidesz és a Jobbik szavazataival kedden határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről. Csakhogy van egy kis bibi, ugyanis a határozatban szereplő állítások miatt Czeglédy már több sajtóorgánum ellen pert nyert. Mert ezek valóságtartalmát nem tudták bizonyítani.

A parlamenti határozat kimondja, hogy a Czeglédy vezette cégek ezer diákot károsítottak meg. Azt kéri a kormánytól, indítsa meg ezeknek az embereknek a kártalanítását. Vizsgálják az ügy és az MSZP, illetve a DK, sőt kiemelten Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc kötődését. A kártalanítást pedig a két párt finanszírozásából rendezzék.

A határozattal több probléma is van. Egyrészt nincs még vádemelés se Czeglédy ügyében, tehát az igazságszolgáltatás döntése előtt hozott a parlament határozatot valaki bűnösségéről.

Másrészt Czeglédy előbb az Origo, majd a közmédia ellen nyert pert, mert valójában senki se tudja bizonyítani, hogy több ezer áldozata lenne Czeglédyék cégének. Tehát a Fidesz és a Jobbik által támogatott határozat egy, a bíróság által kimondottan fake newsnak minősülő állítást is tartalmaz.

Czeglédy Csaba ellen a nyomozás egyébként tovább zajlik. A gyanú szerint ugyanis Czeglédy, aki egy szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, e tevékenységgel kapcsolatos közterhek alóli mentesülés céljából társaival egy többszintes céghálót működtetett, melynek eredményeképpen az állami költségvetést több mint 3 milliárd forintos vagyoni hátrány érte.

Forrás: MTI/Mérce
Címlapkép: MTI