Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pro Propaganda-díjat adott át a közmédiában hirdető német multinak az MSZP-s Bangóné

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa Pro Propaganda-díjat adott át a Bayer Hungáriának, amiért hirdetésekkel finanszírozza a közmédiát. Bejelentette, hogy meglátogatják a többi nagyvállalatot is, amelyek rendszeres hirdetők a közmédiában.

Bangóné a ma kora délután tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ellenzéki öt pontos követelések két sarkalatos pontjának – a rabszolgatörvény eltörlése és a független közmédia – szellemében országjárásba kezdtek, hogy az állami vállalatokat előbbiről, míg az érintett multikat utóbbi kapcsán faggassák.

A multik közül elsőként a Bayer Hungáriát keresték fel, a vezérigazgatónak öt kérdést tettek fel írásban:

  • Miért támogat fizetett hirdetésekkel egy olyan televíziót, amelyben a homoszexualitást gyógyítható betegségnek nevezik?
  • Nem vet-e rossz fényt egy német cégcsoportra, hogy olyan televíziót finanszíroz, amelyben mindennapos a kisebbségekkel szembeni uszítás, az elesettekkel, menekültekkel szembeni idegengyűlölet?
  • Helyes döntés-e egy olyan televízióban hirdetéseket elhelyezni, amelyben közellenséget építenek egy köztudottan zsidó származású magyar-amerikai vállalkozóból, Soros Györgyből?
  • A Bayer Hungária Kft. nem tartja-e aggályosnak, hogy a köztelevízió kizárólag a kormánypropagandának ad helyet, az ellenzéki véleményeknek pedig alig-alig?
  • Egyetért-e azzal, hogy a közpénzből és az Önök reklámhirdetéseiből élő köztelevízió a civil szervezeteket Soros-szervezeteknek nevezi?

A német nagyvállalat vezérigazgatója Bangóné elmondása szerint azt válaszolta, hogy

  • a termékelhelyezések tekintetében szigorúan politikától függetlenül határoznak,
  • etikai szempontok figyelembevételével hoznak döntéseket,
  • a köztelevízióval nem állnak közvetlen szerződéses viszonyban,
  • a hirdetéseiket pedig médiaügynökségeken keresztül koordinálják.

Az MSZP-s politikus a cég válaszát elfogadhatatlannak tartotta, főleg annak tudatában, hogy a német multi 2018-ban támogatta az ENSZ diszkriminációellenes nyilatkozatát. Hozzátette, hogy továbbra is várja a cég érdemi válaszát, és folytatják azoknak a nagyvállalatoknak a felkeresését, amik hirdetéseikkel finanszírozzák a közmédiát és asszisztálnak annak gyűlöletkeltő propagandájához.

Bangóné végül át is adta a cégnek a Pro Propaganda-díjat, amiért a cég a hirdetett értékeivel szembemenően az állami idegengyűlöletet finanszírozza.

Az ellenzéki politikusok emellett közösen az állami cégeket is látogatják, arról kérdezve őket, hogy tervezik-e alkalmazni a rabszolgatörvényt. Múlt héten a MÁV vezetőségével tárgyaltak, az állami vasúttársaság pedig tájékoztatta őket, hogy nem kívánja alkalmazni a rabszolgatörvényt. Ezt követően a Postát látogatták meg, ami azonban kevésbé volt nyitott, az ellenzéki politikusoknak a vezetőség a kormánypárti média retorikai stílusában válaszolt, így.

„Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, emellett az állami cégekre speciális szabályok is érvényesek. Társaságunk nem kíván részt venni Soros európai parlamenti választási politikai kampányában.”