Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra sincs megállapodás, már több mint 9000 dolgozó sztrájkol az Audinál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtökön egy hetes sztrájkba kezdtek a győri Audi gyár dolgozói, miután a tavaly szeptember óta húzódó bértárgyalások januárban sem végződtek megegyezéssel.

Elégedetlenségük oka, hogy bár a magyarországi gyár termelékenysége kimagasló, az alkalmazottak bére mégis jóval elmarad nem csak nyugat-európai társaikétól, de a környező országokétól is.

Belgiumban 3,6-szor, Szlovákiában átlagosan 28, Csehországban 25, Lengyelországban 39 százalékkal többet visz haza egy munkavállaló, aki valamelyik, a Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységben dolgozik.

(A bérharcban egyébként több külföldi és magyar szakszervezet is szolidaritását fejezte ki az Audi dolgozóival, és folyamatosan érkeznek az újabb nyilatkozatok.)

Csalogány György, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) alelnöke a Bloombergnek nyilatkozva azt mondta, „nem magyarországi bérviszonyokban gondolkozunk, mivel ebben a tekintetben itt az egyik legmagasabb a kereset, hanem régiós viszonylatban.”

A szakszervezet továbbra is tartja magát a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremeléshez, amit a munkáltatói oldal továbbra sem fogad el, illetve a követeléseik között szerepel például az is, hogy minden dolgozónak járjon havi egy szabad hétvége.

A hét elején, a sztrájkot megelőző tárgyaláson az Audi azt jelezte a szakszervezet felé, hogy a munkáltatói oldal béremelési ajánlatainak kerete elérte a maximumot, illetve előre vetítette azt a „félelmét”, hogy ha elfogadja a szakszervezet által követelt béremelési csomagot,

a járműgyártásban jelenleg futó modellek mellé nem érkezhet újabb, emellett attól is tart, hogy a szakszervezet bérkövetelése veszélyeztetheti a motorgyártás jövőbeni darabszámait is.

Erre a szakszervezet a következő választ adta:

„A bértárgyaló delegációnk erre természetesen reagált és jelezte, hogy a szakszervezeti követelés elfogadásával – munkatársainkat végre megbecsülve – továbbra is tudná biztosítani vállalatunk megkérdőjelezhetetlen, prémium termelési mutatót.”

A munkáltató és a szakszervezet között a sztrájk alatt is folyamatosan zajlanak a tárgyalások: szombaton az éjszakába nyúló egyeztetés sem hozott eredményt, annak ellenére sem, hogy a munkáltató immáron két ajánlatot is letett a tárgyalóasztalra. A szakszervezet szerint ugyanis ezek nem tükrözik a helyzet komolyságát, ezért mindkét ajánlatot határozottan elutasította.

Az AHFSZ elnöksége ezután úgy határozott, hogy direkt tájékoztatást küld az anyavállalat felelős vezetőjének, és személyes részvételével közösen oldják meg a kialakult helyzetet.

A szakszervezet ma este újabb hírekkel jelentkezett: a bértárgyalások mára sem vezettek megállapodásra, így a sztrájk folytatódik tovább.

„A munkáltatói oldal nem hallja meg a munkatársaink egyöntető akaratát és követelését, amit már több mint 9300-an támogatnak és örömteli hír az is, hogy a 168 órás sztrájk kezdete óta már több mint 300 új taggal bővült szakszervezetünk. A támogatottságunk napról napra tovább nő, munkatársaink egysége és kitartása töretlen!”

– számolnak be.

Úgy vélik, a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy a kollégáikat bizonytalanságba taszítsa, de ez nem fog sikerülni.

Hétfő délelőtt újra a gyár elé vonulnak a járműgyári és a motorgyári dolgozók, hogy meghallgassák az AHFSZ tájékoztatóját.

„Soha nem volt még fontosabb, hogy megmutassuk egységünket!”

– biztatják a dolgozókat. 

Az Audi-sztrájkkal kapcsolatos összes hírünket itt találod egy helyen.

Címlapkép: Audi Hungária Független Szakszervezet / Facebook