Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Külföldi szakszervezetek is támogatják a sztrájkoló audisokat, továbbra sincs egyezség a bérekről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint arról a Mércén korábban beszámoltunk, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a győri Audi Hungária telephelyének teljes területén több mint 4000 dolgozóval pénteken, miután a szeptember óta nem sikerült megegyezniük a munkáltatóval a béremelésről.

Az Audi Hungária Független Szakszervezetének (AHFSZ) munkabeszüntetését több külföldi szakszervezet is közleményben támogatta, szolidaritást vállalva a magyar leányvállalat kötelékében dolgozó munkásokkal, amelyeket a győri érdekképviselet saját honlapjára is feltöltött.

Érkezett támogató nyilatkozat Csehországból, a Skoda Mladá Boleslav-i telephelyén dolgozóktól, Németországból, ahonnan a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall – bajorországi és wolfsburgi képviselete – biztosította a győrieket szolidaritásáról. Magyarországról az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) jelezte: lélekben az audisokkal tartanak.

A több millió dolgozót tömörítő német fémmunkás szakszervezet, közleményében azt üzente:

A jobb megélhetésért, a magasabb bérekért sztrájkolni mindenkinek alkotmányos joga, és ebben a német vasas szakszervezet teljes támogatásáról biztosítja magyar kollégáit.

A legnagyobb német szakszervezet szerint az autóiparban dolgozóknak mindenhol össze kell fogniuk, ezért állnak ki a magyarokért, és felszólítják az Audi vezetését a szakszervezeti követelések teljesítésére.

A pénteki figyelmeztető sztrájk óta az audis dolgozók szakszervezetének sztrájkbizottsága vasárnap is tárgyalt a munkáltatóval, azonban – mint honlapjukon megjelent tájékoztatójukban írják – nem közeledtek  érdemben az álláspontok.

Hétfőn az AHFSZ sztrájkbizottsága értékelte a munkáltatói oldal legfrissebb, vasárnap átadott béremelési ajánlatát. A bizottság egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy elfogadhatatlan a munkáltató ajánlata és mivel abban érdemi közeledés nincs, messze elmarad a szakszervezet
követeléseitől és még a megegyezésre való törekvés szándéka sem látszik rajta. Így a szakszervezet továbbra is tartja az eredeti követelés mértékét (a béreket illetően ez 18 százalékos vagy legalább 75 ezer forintos béremelést jelent).

 

 

 

Címlapkép: AHFSZ Facebook