Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komolytalan ajánlat jött a munkáltatótól, folytatódik a sztrájk az Audi-gyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár pénteken már „érdemi tárgyalásról” érkeztek hírek a győri Audi-gyárból, 72 óra eltelte után sincs megállapodás a munkavállalók béréről. Az Audi Hungária dolgozói egy múlt pénteki, kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés után csütörtökön reggel kezdték meg a ma is tartó, egyhetesre tervezett sztrájkot.

Az AHFSZ elnökségi tagja, Szimacsek Tibor pénteken este jelentkezett be élőben az ATV-n a gyárból (a linkelt videón 12:05-től hallható), ekkor elmondta, aznap délután ismét le tudtak ülni tárgyalni a munkáltatói oldallal. Úgy fogalmazott, örültek, hogy „végre érdemi tárgyalásokat tudtak folytatni”, igazi eredményt azonban nem hozott a találkozó, bár annyit sikerült elérniük, hogy szombaton délután már egy olyan ajánlattal jöjjön vissza a munkáltató, amely a „sztrájkkövetelések struktúráját alkalmazza”, azaz végre „az almát az almával” tudják majd összehasonlítani.

Legalábbis ezt ígérték: szombaton délután ugyanis az AHFSZ Facebook-oldalára kikerült helyzetjelentés szerint mégsem érkezett meg a várva várt ajánlat.

A tárgyalások aztán szombaton este 20 órától folytatódtak, ám az éjszakába nyúló egyeztetés sem hozott eredményt, annak ellenére sem, hogy a munkáltató immáron két ajánlatot is letett a tárgyalóasztalra. Mint a szakszervezet közleményében írja, sajnálattal vették tudomásul, hogy

mindkét üzleti titoknak minősülő béremelési ajánlat olyan mértékű, ami nem tükrözi a helyzet komolyságát és a sztrájkbizottság által adott felhatalmazásával élve, ott a tárgyalás helyszínén  mindkét ajánlatot határozottan elutasította.

Az AHFSZ elnöksége ezért úgy határozott, hogy direkt tájékoztatást küldjön az anyavállalat felelősvezetőjének és személyes részvételével közösen oldják meg a kialakult helyzetet.

Szimacsek Tibor pénteken arról is beszélt még, hogy rengeteg helyről érkezett hozzájuk szolidaritást kifejező nyilatkozat. Emellett pedig konkrét anyagi támogatást is ajánlottak fel a sztrájkoló dolgozóknak, ugyanakkor a szakszervezeti vezető leszögezte, hogy a munkabeszüntetés egyelőre nem okoz likviditási problémát a szakszervezetnek, noha a következő napokban várhatóan közzétesznek majd egy számlaszámot, amire a felajánlásokat fogadják.

Arról, hogy valójában mennyire „fáj” az audis dolgozók sztrájkja a munkáltatónak, Szimacsek elmondta: ez a világ legnagyobb motorgyára, itt még a kétórás figyelmeztető megállás is jelentős, „minden perc eurókban számolható”.  Ezzel együtt hangsúlyozta, a munkásoknak nem céljuk a károkozás, minél előbb szeretnének megállapodni a munkáltatóval, ugyanakkor értetlenül állnak a munkáltató „tempója” előtt, tekintve, hogy a sztrájk kezdetétől számítva másfél nap utána ültek csak le tárgyalni velük, és egy újabb nap telt el a következő tárgyalási időpontig.

Arra a kérdésre, hogy tarthat-e egy hétnél tovább a sztrájk, a szakszervezeti képviselő nem tudott egyértelmű igennel felelni, mivel ennyi időre hirdették a sztrájkot, de mint mondta, óriási támogatottság van mögöttük, és ha kell, kitartanak, és folytatni fogják a sztrájkot.

Pénteken egyébként felemelő pillanatoknak sem voltak híján a sztrájkoló dolgozók, ekkor ugyanis a délelőtti műszak alatt tartott tájékoztató gyűlése idejére egy helyen gyűltek össze a motorgyári és a járműgyári munkások, látványos tömeget képezve. A tájékoztató gyűlés egy fontos pillanata volt, hogy a
pozsonyi Modern Szakszervezet vezetőiből álló delegáció személyesen, a gyűlésen felszólalva fejezte ki szolidaritását a sztrájkolókkal, erről videó is készült:

Címlapkép: Győr, 2019. január 18. Az Audi Hungária Független Szakszervezet Sztrájkbizottságának felhívására dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a sikertelen bértárgyalások miatt a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 18-án. MTI/Krizsán Csaba