Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csütörtök reggeltől egyhetes sztrájkba lépnek az Audi dolgozói

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hetes sztrájkot hirdetett csütörtök reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig az Audi Hungaria Zrt. egész területére az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), miután az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította az eddigi tárgyalásokat – közölte az AHFSZ elnöke szerda délután sajtótájékoztatón Győrben.

Németh Sándor elmondta, hogy a 168 óra alatt bárki csatlakozhat a gyár területén a sztrájkhoz, amely idő alatt a tárgyaló delegáció folytatja a megbeszéléseket.
Amennyiben elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól, a sztrájkot beszüntetik – tette hozzá.

Az egyeztetések határideje kedd éjfélkor járt le, így a mai nap várható volt, hogy a szakszervezet sztrájkot fog bejelenteni.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) január 14-én jelentette be, hogy sztrájkbizottságot alakít, mivel a tavaly szeptember óta húzódó bértárgyalások során nem tudott közös nevezőre jutni a munkáltatói és a dolgozói oldal. Két nappal később már le is egyeztették a munkáltatóval a sztrájk feltételeit, újabb két nappal később pedig 4 ezer fő részvételével két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a győri Audi gyár dolgozói.

Elégedetlenségük oka, hogy bár a magyarországi gyár termelékenysége kimagasló, az alkalmazottak bére mégis jóval elmarad nem csak nyugat-európai társaikétól, de a környező országokétól is. Szlovákiában átlagosan 28, Csehországban 25, Lengyelországban pedig 39 százalékkal többet visz haza egy munkavállaló, aki valamelyik, a Volkswagen csoporthoz tartozó gyáregységben dolgozik. (A bérharcban egyébként több külföldi szakszervezet is szolidaritását fejezte ki az Audi dolgozóival.)

A szakszervezet továbbra is tartja magát a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremeléshez, amit a munkáltatói oldal továbbra sem szándékozik megadni, és a megegyezésre való törekvés szándéka sem látszik rajta.

Pedig a szakszervezet szerint a bérkövetelésének, illetve sztrájkkövetelésének mértéke az Audi Hungária Zrt. csupán 3 napi árbevételének felel meg összegszerűen.

A keddi utolsó körös tárgyalás során az Audi azt jelezte a szakszervezet felé, hogy a munkáltatói oldal béremelési ajánlatainak kerete elérte a maximumot, illetve előre vetítette azt a „félelmét”, hogy ha elfogadja a szakszervezet által követelt béremelési csomagot,

a járműgyártásban jelenleg futó modellek mellé nem érkezhet újabb, emellett attól is tart, hogy a szakszervezet bérkövetelése veszélyeztetheti a motorgyártás jövőbeni darabszámait is.

„A bértárgyaló delegációnk erre természetesen reagált és jelezte, hogy a szakszervezeti követelés elfogadásával – munkatársainkat végre megbecsülve – továbbra is tudná biztosítani vállalatunk megkérdőjelezhetetlen, prémium termelési mutatót.”

– írta tegnap az AHFSZ.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: Audi Hungária Független Szakszervezet / Facebook