Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritási pénzgyűjtést szerveznek a sztrájkoló audisoknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az egyhetes sztrájk eleve jelentős jövedelemkiesést jelent a győri Audi dolgozóinak, ha pedig nem járnak sikerrel, még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetnek, ezért szolidaritási pénzgyűjtést kezdeményez számukra az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) – írja a Napi.hu.

A sztrájk természetéből adódóan a dolgozók a munkabeszüntetés ideje alatt fizetésüket sem veszik fel, ilyenkor a dolgozók jövedelemkiesését a szakszervezetnek kell erre az időre átvállalni. Ez az Audi-dolgozók esetében azt jelenti, hogy egy heti bért kellene előteremteni 4000-4500 munkás számára. Az ÉTMOSz emiatt szolidaritásból „AHFSz Sztrájkalap Megerősítő” akciót hirdet a folyamatban lévő egy hetes sztrájk sikere érdekében.

Kezdő támogatásként 5 millió forint felajánlásával támogatja a munkabeszüntetést, illetve közösségi pénzgyűjtést kezdeményez.

(Kapcsolatfelvétel az [email protected] címen lehetséges.)

Gyõr, 2019. január 24.
Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a gyõri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt.
MTI/Krizsán Csaba

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által hirdetett munkabeszüntetést csütörtök reggel kezdték meg a dolgozók. Mint a szakszervezet friss közleményében írja, valamivel többen csatlakoztak akciójukhoz, mint a múlt pénteki figyelmeztető sztrájk esetében, és gyakorlatilag a gyár teljes területén szünetel a munka.

Mint írják, a munkáltatói oldaltól eddig nem kaptak új béremelési ajánlatot. A legközelebbi tárgyalás a tervek szerint holnap, azaz pénteken délután lesz a cégvezetéssel.

A dolgozók elégedetlenségük oka, hogy bár a magyarországi gyár termelékenysége kimagasló, az alkalmazottak bére mégis jóval elmarad nem csak nyugat-európai társaikétól, de a környező országokétól is. A bérharcban egyébként több külföldi szakszervezet is szolidaritását fejezte ki az Audi dolgozóival.

Az audisok sztrájkjáról és annak előzményeiről itt írtunk bővebben.

(Napi.hu, AHFSZ.hu)

 

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba