Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

200 millió munkavállaló sztrájkolt Indiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Január 8-án és 9-én kétnapos sztrájkot tartottak Indiában a kormány munkavállalókat védő jogokkal kapcsolatos célkitűzései ellen, melyek lehetővé teszik a munkakörülmények romlását és akadályozzák a szakszervezetesedést az országban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sztrájkot már szeptemberben meghirdették a városi munkás-érdekképviseletek (10 szakszervezet és más független szervezetek), december 18-án azonban az Indiai Kommunista Párthoz köthető, kisgazdákat tömörítő All India Kisan Sabha (AIKS) szervezet a földműveseket is munkabeszüntetésre hívta fel, így a két nagy társadalmi csoport egy időben, közösen tiltakozott a kormányzó nacionalista BJP párt intézkedései és Narendra Modi elnök szélsőjobboldali politikája ellen.

India évek óta elhúzódó gazdasági és mezőgazdasági krízist él meg, amelyet a  gazdák jogainak csorbítása is fémjelez, és amely a lakosság több mint felét érinti, mégis kevés segítséget kapnak az államtól.

Az indiai Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartási Iroda statisztikája szerint 2013 és 2016 között 48 104 gazda és mezőgazdasági munkás követett el öngyilkosságot az egyre romló körülmények miatt.

A válság pedig a tiltakozó szervezetek szerint egyre csak mélyül, mivel a kormány politikája a földek kisajátításának és privatizálásának kedvez.

A sztrájk második napja számos városra hatással volt országszerte, megbénult a tömegközlekedés és a bankok is, a fővárosban pedig demonstrációt is tartottak a parlament előtt, követelve, hogy a törvényhozók szálljanak szembe a kormányzó párt munkajogi szabályozásaival.

A sztrájkolók a munkanélküliség, az élelmiszer és más alapvető termékek drágulása, illetve a kormány azon intézkedései ellen is tiltakoztak, melyek csorbítják a munkavállalók egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését. A munkanélküliség és az árak növekedése már így is kárt okoztak az indiai munkásosztályának,

a kormány új intézkedései pedig még tovább növelnék a munkavállalók kizsigerelését, és gyakorlatilag megsemmisítenék a szakszervezetek jogait.

A munkavállalók azt is követelik, hogy fogadja el a korány a szociális biztonságról szóló törvényt, ami megvédené az egészségügyi ellátásukat, nyugdíjukat, illetve megállapítana egy 24 ezer rúpiás (kb 95 ezer forint) minimálbért a közlekedési szektorban dolgozók számára.

Nemrég volt már példa általános sztrájkra Indiában – nem is akármilyen: 2016-ban a történelem legnagyobb sztrájkjaként számon tartott hatalmas megmozdulásban 150 és 180 millió közé becsült tömeg vett részt, akkor a közszféra munkatársai és mind a tíz szakszervezete vett részt a 24 órás munkabeszüntetésben Modi privatizációs törekvései ellenében.

Legutóbb pedig január 1-jén egy 620 kilométer hosszú élőláncot alkotva tiltakozott 3 millió indiai nő, hogy kiálljanak a nemi egyenlőség és a humanizmus értékei mellett, illetve a vallási szabadságért és a diszkrimináció ellen.

(leftvoice.org)

Címlapkép: @id_communism / Twitter