Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

620 kilométer hosszú élőláncot alkotott 3 millió indiai nő, hogy kiálljon az egyenlőségért

Ez a cikk több mint 5 éves.

620 kilométer hosszú élőláncot formáltak indiai nők, hogy a nemek közti egyenlőség és a humanizmus értékei mellett kiálljanak. Ez minden bizonnyal a valaha volt legnagyobb női megmozdulás a világon.

Nők fala Keralában; forrás: Twitter/@neelippenu

Az India délnyugati részén, az Arab-tenger partján húzódó Kerala állam két városa, Kasargod és Thiruvananthapuram között formált élőláncot a becslések szerint 3 millió indiai nő. A nemek közötti egyenlőségért formálódó „nők fala” nem fért volna el Magyarországon: a Kerala északi és déli csücskében elhelyezkedő városok körülbelül olyan messze fekszenek egymástól mint Bécs és Kolozsvár.

A tüntetés hátterében a nők elnyomása elleni küzdelem egy friss fejezete áll. Az indiai legfelsőbb bíróság történelmi jelentőségű döntése szeptemberben kimondta, nem tilthatnak ki többé nőket egy neves hindu templomból. Sabarimala temploma egy Ayyappan nevű istenségnek van szentelve, aki a hiedelem szerint nőtlenséget fogadott, termékeny korban lévő nőket ezért évszázadok óta nem engednek belépni a templom területére. Sabarimala fontos zarándokhely, évente tízmilliók keresik fel.

A legfelsőbb bíróság döntését nem fogadta egyöntetű lelkesedés, az állam konzervatív elitje és konzervatív hindu körök a döntés szabotálására hívtak fel, és a feszültség odáig fokozódott, hogy az állam 15 ezer rendőrt rendelt a helyszínre, hogy tartsák fenn a békét. A szabotázs mindenesetre sikeresnek bizonyult, noha számos nő megkísérelte, eddig senkinek nem sikerült bejutnia a templomba. A zarándoklási szándékukról nyilatkozó nőket gyakran éri támadás, fenyegetés, a Washington Post novemberben arról írt, hogy

egy aktivista útját több mint ezer fős tüntető tömeg állta el, a taxisok pedig a megtorlástól félve nem merték felvenni a a városba érkező nőket.

A különböző, olykor békés, helyenként erőszakos megmozdulásokon Narendra Modi szövetségi miniszterelnököt adó hindu nacionalista, konzervatív Indiai Néppárt helyi politikusai is részt vettek. Számos tisztviselő, köztük a párt keralai főtitkára ellen rendőrségi eljárás is folyik.

A hatalmas élőlánc nem csak a vallási szabadságért és diszkrimináció ellen szerveződött, hanem általában a nők fokozódó elnyomása és az indiai humanizmus védelmének érdekében. A megmozdulást a keralai kormány és hindu csoportok szervezték. Az államot kormányzó, elsősorban marxista pártokat tömörítő Keralai Baloldali Demokratikus Front vezetője, Pinarayi Vijayan úgy nyilatkozott,

„az Indiai Kommunista Párt a nőket érintő ügyeket a párt osztályharca részének tekinti. Az állam reneszánsz hagyományát az ilyen megmozdulások tudják megvédeni, mint a nők fala.”

Szerinte a falra azért van szükség, hogy „ne rántsanak minket vissza a sötét korba”. Ezzel a Narendra Modi politikája által is támogatott hindu fundamentalizmus és nacionalizmus térnyerésére utalt, melynek egyik következménye a nők elnyomásának fokozása. Az élőláncba számos kormányzati szereplő beállt, a kormányfő is jelenlétével támogatta a nőket.

A nők fala mentén további milliók jelentek meg támogatólag, egyes források 5 és fél millió emberről beszélnek. A nők körülbelül fél óráig álltak a 620 kilométer hosszan húzódó élőláncban, volt, ahol fundamentalisták kövekkel dobálták a protestálókat.

(Indian ExpressIndia Today)

Címlapkép: Twitter/@neelippenu