Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétnapos általános sztrájkot tartanak januárban Indiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyesült erővel lépnek fel farmerek és a városi munkásság 2019 első hónapjában az indiai kormány tőkepárti politikája ellen: gazdaszervezetek is csatlakoznak ugyanis ahhoz a kétnapos sztrájkhoz, amelyet január 8-án és 9-én tartanak majd Indiában országszerte.

Magát a sztrájkot már szeptemberben meghirdették a városi munkás-érdekképviseletek (10 szakszervezet és más független szervezetek) december 18-án azonban az Indiai Kommunista Párthoz köthető, kisgazdákat tömörítő All India Kisan Sabha (AIKS) szervezet a földműveseket is munkabeszüntetésre hívta fel,

így a két nagy társadalmi csoport egy időben, közösen tiltakozik majd a kormányzó nacionalista BJP párt intézkedései ellen.

Az AIKS két fő követélese a kormány felé a hitelmentes földvásárlás lehetővé tétele és az állami földtulajdon elosztása a szegényebb mezőgazdasági termelők számára is. Emellett Ashok Dhawale, az AIKS vezetője szerint a munkabeszüntetés Narendra Modi elnök szélsőjobboldali politikája ellen is szól majd, amely vallási alapon polarizálja az indiai társadalmat, és a kiterjedt korrupció ellen is fellépnek a demonstrálók.

India évek óta elhúzódó gazdasági és mezőgazdasági krízist él meg, amelyet a a gazdák jogainak csorbítása is fémjelez, és amely a lakosság több mint felét érinti, ennek ellenére kevés segítséget kapnak az államtól. Az indiai Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartási Iroda statisztikája szerint 2013 és 2016 között 48 104 gazda és farmmunkás követett el öngyilkosságot az egyre romló körülmények miatt. A válság pedig a tiltakozó szervezetek szerint egyre csak mélyül a kormány földek kisajátításának és privatizálásának kedvező politikája nyomán.

A városi munkásságnak is megvan a maga oka a sztrájkra: a konzervatív hindu kormány 2014-es hatalomra kerülése óta a „munkavállalás megkönnyítésének” címszava alatt többször megpróbált lazítani a munkásokat védő jogszabályokon.

Általános sztrájkra a közelmúltban is volt példa Indiában: 2016-ban a történelem legnagyobb sztrájkjaként számon tartott hatalmas megmozdulásban 150 és 180 millió közé becsült tömeg vett részt, akkor a közszféra munkatársai és mind a tíz szakszervezete vett részt a 24 órás munkabeszüntetésben Modi privatizációs törekvései ellenében.

(Lefteast)