Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bojkottot hirdet az LMP a rabszolgatörvényt alkalmazó multik ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bojkottot hirdet a kizsákmányoló multik ellen az LMP – jelentette be ma Vágó Gábor, a párt antikorrupciós szakszóvivője, méghozzá nem is akárhol, hanem egyenesen Vajna Tímea fánkozója előtt.

A rabszolgatörvényt 2018. december 12-én szavazták meg a kormánypártok, január elsején pedig életbe is lépett. És – ahogy azt már mi is megírtuk – vannak olyan multinacionális vállalatok, amelyek máris azon ügyködnek, hogy kihasználhassák a túlóratörvény adta lehetőségeket, és ezáltal olyan terheket rakhassanak dolgozóikra, amelyek akár az egészségüket is veszélyeztethetik, nem is beszélve arról, hogy a túlórakeret felemelése még több időt von el a családoktól is.

Nem nagy meglepetés, hogy a Munka törvénykönyvének megváltoztatása a multiknak kedvez (ezt egyébként a Figyelő által az év emberének választott Szijjártó Péter külügyminiszter is elismerte), az Orbán-kormánynak nem ez az egyetlen olyan intézkedése, amely a magyar munkavállalók érdekei helyett a külföldi vállalatoknak kedvez.

Vágó Gábor a sajtótájékoztatón az állampolgári ellenállás egyik lehetőségére hívta fel mindazokat, akik harcolni szeretnének a túlóratörvény ellen: bojkottálják azoknak a cégeknek a termékeit, amelyek a túlóratörvény „segítségével” a munkavállalóikat zsigerelik ki, hogy még többet nyerészkedhessenek.

„Nem csupán arról van szó, hogy egy olyan tisztességes ember, aki nem bízik a NER-ben, az nem megy be Vajna Tímea fánkozójába, vagy hogy egy vállalkozó próbálja kerülni a kapcsolatot Mészáros Lőrinc cégeivel. De a multinacionális vállalatokat is megbüntethetjük azzal, hogy nem emeljük le a polcokról azokat a termékeket, amelyek a rabszolgatörvény által sújtott dolgozók kezei közül kerülnek ki” – mondta a politikus.

Vágó utalt arra is, hogy a Henkel már most magyarázkodik a heti 68(!) órás munkahetek miatt – és egyben arra szólított fel, hogy például a Henkel termékeit (Persil mosóport, Bref légfrissítőt, Silan öblítőt, Fa tusfürdőt, Pattex ragasztót) ne vásárolják meg mindazok, akik tiltakozni kívánnak a túlóratörvény adta lehetőségek ellen.

„Így tudjuk hosszú távon megroppantani a NER-t, hiszen Orbán Viktor folyamatosan lejattol a multikkal, és a magyar munkaerőt kiszolgáltatottá teszi. De nekünk, tudatos állampolgároknak lehetőségünk és felelősségünk is van abban, hogy nyomást gyakoroljunk azokra a vállalatokra, amelyek a rabszolgatörvényt kihasználva növelik saját hasznukat” – mondta a politikus.

Vágó Gábor emellett arra kérte a munkavállalókat, akik saját munkahelyükön szembesülnek azzal, hogy munkaadóik a túlóratörvény értelmében újabb terheket raknának rájuk, hogy jelezzék ezt a most indult ner-bojkott.hu oldalon.

„Magyarországnak össze kell zárnia a rabszolgatörvény ellen, ezért arra szólítjuk fel a cégeket, hogy ne alkalmazzák az azt tartalmazó káros intézkedéseket. Amennyiben egyes cégek mégis alkalmazzák a rabszolgatörvényt, úgy azokra nyomást kell helyezni, hogy hagyjanak fel ezen tisztességtelen magatartásukkal” – olvasható az oldalon.

„Lehetőségünk van arra, hogy a mindennapi döntéseinkkel hatást gyakoroljunk a piacgazdaságra. Nemet mondhatunk azokra a termékekre, amelyekhez kizsákmányolás kapcsolódik” – jelezte Vágó Gábor.

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: