Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek és az ellenzéki pártok sorra reagálnak a rabszolgatörvény kihirdetésére

Miután Áder János köztársasági elnök ma aláírta és kihirdette a Munka Törvénykönyve rabszolgatörvény néven elhíresült módosítását, a szakszervezetek és az ellenzéki pártok sorban reagálnak a fejleményekre, nem túl pozitív módon.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, a vegyipari és energiaipari dolgozókat tömörítő VDSZ elnöke az Index szerint úgy nyilatkozott, hogy

„kaszák, kapák kiegyenesednek,”

valamint azt is közölte, a sztrájk szervezése még intenzívebbé válik – a szakszervezetek többször fenyegettek általános sztrájkkal a rabszolgatörvény bevezetése esetén.

A Lehet Más a Politika azt írja,

„Áder János ma sokadszorra bebizonyította, hogy nem a köztársaság, nem a magyar munkavállalók, hanem csak és kizárólag a Fidesz és a külföldi nagyvállalatok érdekeit képviseli köztársasági elnökként. Mára teljesen egyértelmű, hogy a magyar dolgozókat nem a Fidesz fogja megvédeni, hanem a Fidesztől kell őket megvédeni. Az LMP teljes politikai közössége a munkavállalók és a szakszervezetek oldalán áll.

Ez nem a harc végét jelenti. Ez a harc kezdete!”

A Magyar Liberális Párt sem volt rest, megüzenték hogy véleményük szerint Áder elárulta a magyar embereket,

„Áder János ismét bebizonyította, hogy méltatlan és alkalmatlan az államfői poszt betöltésére.”

Emellett kiállnak a sztrájk mellett is, ahogy írják

„A szakszervezetek nem véletlenül hirdettek sztrájkot arra az estre, ha az államfő szignálja a módosítást. A Liberálisok továbbra is kiállnak a munkavállalók érdekei mellett és támogatják a tüntetéseket, a több helyen meghirdetett bojkottot és az országos sztrájkot is.”

A Demokratikus Koalíció közleményében mintha aggódna a miniszterelnök miatt, ahogy írják,

„Áder az aláírással rászabadítja a népharagot Orbánra

Ahogy várható volt, a fideszes pártkatona, Áder János, akit a DK sosem fogadott el köztársasági elnöknek, aláírta a magyarok millióit megnyomorító rabszolgatörvényt. Ezzel a gesztussal újra bűnrészessé válik, de egyúttal tovább erősíti az ellenállást, és raszabadítja [sic!] az ország haragját Orbánra.”

A Jobbik – ahogy várható volt – szintén közleményben ítélte el Áder lépését, kitérve arra is, hogy Áder mindannyiunk karácsonyfája alá odarondított:

„Áder Jánostól a rabszolgatörvényt kapja karácsonyra a magyar nép”

„A kormány után most a köztársasági elnök is teljesítette a külföldi nagyvállalatok parancsát, és aláírta a rabszolgatörvényt. Áder János a fideszre [ld. nemecsek ernő – ksá] jellemző álságos és cinikus módon űzött gúnyt a munkavállalókból, akiknek nyilatkozatában boldog karácsonyt kívánt.”

A párt megemlékezik a törvény széleskörű elutasítottságáról, nép- és családellenességéről, valamint megígéri, hogy

„még nagyobb intenzitással fog harcolni Orbán Viktor korrupt és álnemzeti rendszere ellen,”

aminek kapcsán harcba hív minden „tisztességes” magyar embert.

A Magyar Szocialista Párt a Facebookon tette közzé előrejelzését, a posztban utalva az államfő valamint Kövér házelnök emblematikus arcszőrzeteire is – mely immár a tüntetőfolklrór részévé lett – miszerint

„Akkor tehát eldőlt: kemény tüntetés lesz a holnapi! Áder János az aláírásával felelősséget is vállalt – a többi között a péntek esti tüntetés felelősségét is. Kövér László az ellenzéki képviselőkkel, Áder János pedig a magyar emberekkel akasztott bajszot!”

A Momentum is Facebookon kommunikált a rabszolgatörvény kihirdetése után, mint írják ez

„nem jelenti azt, hogy ne állnánk ki továbbra is a rabszolgatörvény és a Fideszes különbíróságok ellen!”

Több pártközleményben is utaltak a holnapi budapesti tüntetésre, melyet a szakszervezetek, civilek és az ellenzéki pártok valamint politikusok közösen szerveznek, és bár „Ne írd alá János!” mottója okafogyottá vált – azóta „Szégyelld magad János!” néven fut – a köztársasági elnök mai intézkedésével vélhetően olajat öntött a tűzre.

via Index
Címlapkép: Markoszov Szergej / Mérce