Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek összefogásra és sztrájkra készülnek a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap a képviselői kártyák használata nélkül, törvénytelenül történt többek közt a rabszolgatörvény megszavazása is, amit szintén házszabályellenesen, nem a pulpitusról, hanem a padsorok közül vezényelt le az elnök. Ahogy a többezres dühös tüntető tömeg, úgy a szakszervezetek sem hagyták szó nélkül a 400 órás túlórát lehetővé tevő törvény igencsak vitatható körülmények között zajló megszavazását.

Naszályi Gábor, a BKV dolgozóit is tömörítő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke a tegnapi, rabszolgatörvény elleni tüntetéssel kapcsoaltban azt mondta, a munkavállalók elvárják, hogy a szakszervezeti konföderációk – politikai nézeteiktől függetlenül – együtt és határozottan lépjenek fel a rabszolgatörvény bevezetése vagy annak alkalmazása ellen, ha nincs más lehetőség, akár az utcán is.

„Nincs már idő a hosszas fontolgatásra, mert ez a hatalom, amelyet ebben a törvénymódosításban a külföldi nagytőke mozgat, nem kíváncsi ellenvéleményre”

– olvasható a szakszervezet közleményében.

Mivel a tegnapi tüntetésen rengeteg fiatal volt kint, a szakszervezeti vezető abban bízik, velük együtt még nagyobb erővel követelhetik a törvény visszavonását. Amennyiben ez nem történik meg, a szakszervezet országos mozgósításba kezd:

arra fog buzdítani minden munkavállalót, tagadja meg a megszokottnál több túlórát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt írja sajtóközleményében, a rabszolgatörvény minden elemét és annak elfogadásának körülményeit is elutasítja.

„Úgy véljük, hogy ezzel a kormány eljutott ahhoz a ponthoz, ahonnan nemcsak egy uniós ország munkavállalóinak, de a szakszervezeteknek sincs tovább hova hátrálniuk.”

Ezt felismerve úgy döntött a szakszervezet, hogy szakítani kell azzal a gyaorlattal, hogy az egyes munkavállalókat hátrányosan érintő törvények, javaslatok elfogadása előtti szakaszra helyezik a szakszervezetek a tiltakozó akciók súlypontját, majd ha nem tudtak elérni komoly eredményt, akkor lassan elhal az ügy.

A PDSZ ezért több szakszervezethez is eljuttatta a rabszolgatörvény elfogadása utáni időszakra vonatkozó javaslatait, és reméli, hogy a következő napokban, hónapokban létrejön

„a magyarországi szakszervezetek akcióegysége, melynek során a PDSZ megítélése szerint, a hatalomnak akár a legerősebb szakszervezeti eszközzel, az általános sztrájkkal is számolnia kell.”

Az utóbbi napokban félpályás útlezárásokkal tiltakozó Vasas Szakszervezeti Szövetség is felháborodott közleményben ítéli el a rabszolgatörvény elfogadását:

„Felháborítónak tartjuk a kormánypárti képviselők törvényhozási módszerét, amely szembemegy a parlamenti demokráciával. Értetlenül állunk a képviselői érzéketlenség mögött, amellyel a módosítás munkavállalókra gyakorolt negatív hatásaival szemben viseltetnek. Elfogadhatatlannak tartjuk a módosítás szellemét, amely összeegyeztethetetlen a munkavállalók érdekeivel, a szakszervezetek szakmai érvelésével és a kormányzat családbarát politikájával is!
Az különösen visszataszító amilyen módon a törvénytervezet megszületett, ismételten érdemi párbeszéd nélkül, egyéni képviselői indítványként.”

–  írják.

Úgy véik, ilyen körülmények között a dolgozók érdekvédelme demokratikus eszközökkel egyre kevésbé elképzelhető, ezért „még határozottabb lépéseket” helyeznek kilátásba.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László is kint volt a tüntetésen, szerinte „fekete napja” volt a tegnapi a magyar dolgozóknak. A szakszervezeti vezető az ATV-nek azt mondta, nem hagyják annyiban a dolgot.

Kordás nyílt levéllel fordul Áder Jánsohoz, akitől azt kéri, vonja vissza a rabszolgatörvényt, illetve idézi az alaptörvény azon kijelentését is, mely szerint

„Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet” ,

majd felhívja a köztársasági elnök figyelmét, hogy a munka törvénykönyvének módosításával a szülők alig találkozhatnának házastársukkal, illetve a gyermekeikkel.

Tegnap Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arra buzdított minden munkavállalót, vegyenek ki szabadságot a mai napra, hogy a munkáltatók lássák, milyen lesz, ha egy általános sztrájk esetén nem lesz majd, aki dolgozzon.

„A szakszervezetek nem az utcán akarnak érdeket védeni, hanem a tárgyaló asztalnál, de ha muszáj, készek vagyunk a harcra is”

– mondta az elnök.

Ma este újra utcára vonulnak a rabszolgatörvény ellen tüntetők. 17:00-tól a Hallgatói Szakszervezet jelentett be tüntetést a Kosuth térre, ide csatlakozik be majd a Momentum menete is, amely 17:30-tól gyülekezik a Szabadság téren.

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc