Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék 2800 módosító indítvánnyal próbálja megakadályozni a rabszolgatörvény elfogadását

2800 napirendi módosító indítvánnyal kívánja a „rabszolgatörvény” részletes vitájában megakadályozni az ellenzék, hogy azt elfogadják – jelentette be Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője.

„Ezen a héten minden olyan eszközt megragadunk, amivel kísérletet tehetünk arra, hogy megakadályozzuk ezt.”


A napirendi módosítókról az országgyűlésben külön-külön kell szavazni, így, mint Tóth bejelentette, eleve a részletes vitát is tartalmazó keddi napirend elfogadását kívánják megakadályozni. De az is cél szerinte, hogy

„a fideszes képviselők megtanulják, milyen az amikor túlórázniuk kell.”

Tóth ehhez azt is hozzátette, a törvényjavaslat világossá tette, hogy a Fidesz a magyar dolgozók helyett a nemzetközi tőkét választotta, az ő érdekeiket képviselik.

Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezető szerint Orbánék nyilvánvalóvá tették, úgy kívánják megünnepelni a karácsonyt, hogy „rabszolgává teszik dolgozók millióit.”Szabó Tímea szerint nem lehet hagyni azt, hogy a kormány ezzel a módszerrel végletekig kizsigerelje családok millióit.

Az akcióhoz az MSZP-n és a Párbeszéden kívül a Demokratikus Koalíció és Szél Bernadett független képviselő is csatlakozott.

Tegnap derült ki az is, hogy a kormánytöbbség a keddi ülésnap napirendjének utolsó, 22-ik pontjába időzítette a rabszolgatörvény második vitáját, így az keddről akár szerda hajnalra is átnyúlhatna.

A jogszabály első parlamenti vitáján a kormánytöbbség már egyszer megpróbálta ellehetetleníteni, hogy az ellenzéki képviselők elmondhassák véleményüket a dolgozók túlóraidejének keretét jelentősen megnövelő törvénymódosításról. Akkor a levezető elnök, Lezsák Sándor mikrofonja a szünetben bekapcsolva maradt, amikor azt részletezte „nem kéne reggelig ottmaradni” a vitára, és azt is, hogyan fogja elvenni a szót ismétlésre hivatkozva az ellenzéki felszólalóktól.

A vita maradék, éjszakába nyúló részén pedig pontosan ez is történt. Az ellenzék jelenlévő képviselői később azt nyilatkozták, a vita jogszerűtlen lezárása és a szómegvonások miatt, „akár Strasbourgig is elmennek.”

A részletes vita után a törvényről való szavazás elvileg szerdán következne.

Olvass tovább!