Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Strasbourgig is elmenne az ellenzék a rabszolgatörvény tegnapi vitájának törvénytelen lezárása miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap zajlott a „rabszolgatörvény” éjszakába nyúló általános vitája a Parlamentben, amely végül botrányba torkollott, miután Lezsák Sándor törvényellenesen lezárta a vitát. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Fidesz képviselői közül csak néhányan tisztelték meg jelenlétükkel a vitát, még a törvényjavaslat két benyújtója közül is csak egy képviselő, Kósa Lajos jelent meg, aki azonban szinte végig fel se nézett laptopjából. Az ellenzék ennek ellenére kitartóan ostromolta a rabszolgatörvény elfogadását, amely többek közt 250-ről 400 órára emelné a dolgozók túlóráját.

A vitát levezető Lezsák Sándor azonban érezhetően nem akart a Parlamentben éjszakázni, így a vita szünetében arról kezdett segítőjével tanakodni, hogyan vethet véget az ellenzéki képviselők felszólalásainak.

A bökkenő csak az volt, hogy mindezt véletlenül egy bekapcsolt mikrofon mögött beszélték meg,

így az élő parlamenti közvetítésbe is bekerült, ahogy a mikrofonba suttogva arról tanácskoznak, hogy vajon meddig folytathatják a parlamenti felszólalásokat az ellenzéki képviselők. Lezsák segítője azt javasolta neki, hivatkozzon arra, hogy a képviselők egyszer már elmondták a mondanivalójukat, így csak önmagukat ismétlik.

Videón a beszélgetés (forrás: ATv/Parlament):

Lezsák pedig így is tett, a hosszabb felszólalásokat nem engedélyezte, sőt, elkezdte az ellenzéki képviselőket kitiltani a vitáról, majd egy olyan pillanatban, amikor még lettek volna felszólalók, tehát a vitának tovább kellett volna tartania, egyszerűen fogta és lezárta a vitát úgy, hogy többek meg sem szólalhattak.

A botrányos befejezés miatt az ellenzéki képviselők még a tegnap este folyamán kezdeményezték a mai rendkívüli házbizottsági ülést, amelyen a jelen lévő fideszes képviselő semmilyen kezdeményezést nem támogatott, amely azt szorgalmazta, hogy vizsgálják ki a tegnapi vita törvényellenes lezárását.

Harangozó Tamás és Bangóné Borbélyi Ildikó sajtótájékoztatót tartott a rendkívüli ülés után, ahol azt javasolták, a tegnapi vitát folytassa le újra az országgyűlés két hét múlva, törvényes keretek között. Harangozó Tamás elmondta,

a Fidesz megjelent képviselője ezt nem támogatta, ezért az Igazságügyi Bizottság elé viszik az ügyet, „ahol objektíve be lehet majd mutatni, hogy hogyan sértette meg a házszabályt a levezető elnök, és hogyan élt vissza a hatalmával”.

„Néhány héttel ezelőtt megéltük, hogy a szakszervezeteket hallgattatták el bizottsági ülésen. Nem mondhatták el a saját véleményüket a munkavállalók érdekében – itt a kafetéria-rendszer megszüntetéséről beszélünk –, tegnap este meg az történt, hogy minket, ellenzéki képviselőket hallgattatott el a kormánypárti levezető elnök. Ezért kezdeményeztem én is és a többi ellenzéki képviselő tegnap este a házbizottság összehívását.”

– mondta Bangóné, aki szerint az ellenzék egészen másként fogja fel a demokráciát és a parlamenti képviseletet, mint a kormánypárti képviselők.

Szél Bernadett lapunk kérdésére megerősítette, a mai házbizottsági ülésen úgy viselkedett a Fidesz, mintha mi sem történ volna. Szerinte nem őket sértették meg tegnap, hanem a választókat, akik rájuk szavaztak. Úgy véli, a Fidesz pártszínházzá akarja degradálni a parlamentet.

Szél azt is elárulta, ha az Igazságügyi Bizottság előtt sem ismerik el, hogy a tegnapi vita lezárása törvénysértő volt, akár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is hajlandóak elvinni az ügyet.

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook