Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hillary Clinton szerint az európai jobboldalt csak a bevándorlással szembeni keményebb fellépés fékezhetné meg

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hillary Clinton a Guardian-nek adott interjúban fejtette ki a véleményét az európai politikáról. Szerinte a jobboldali populizmus diadalmenetének az vethetne véget a kontinensen, ha a baloldali vezetők keményebben fellépnének a bevándorlással szemben, mivel szerinte az illegális bevándorlás körül szított gyűlölet okozta a Brexitet és Donald Trump győzelmét is.

„Csodálom a nagyon nagylelkű és empatikus megközelítést, amit egyes vezetők, mint például Angela Merkel alkalmaztak, de azt hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa már megtette az ő részét és most egy nagyon egyértelmű üzenetet kell küldenie: „nem fogunk tudni a továbbiakban menedéket és támogatást nyújtani”. Mert ha nem kezeljük a migráció problémáját, akkor az a továbbiakban is fel fogja borítani a politika fősodrát”

– mondta a volt amerikai elnökjelölt a Guardian-nek.

Clinton szerint az európai jobboldali populizmus ellenzőinek muszáj az etnikai és identitásbeli kérdésekkel foglalkozniuk, ha győzelmet szeretnének aratni a jobboldal fölött. Saját vereségét 2016-ban egyébként annak tudja be, hogy nem volt eléggé határozott álláspontja akkor a témában.

Merkelen kívül nem világos, pontosan kikre gondolt Clinton, akiknek határozottabban nemet kellene mondaniuk a bevándorlásra, mivel ezzel a kérdéssel kapcsolatban egyik európai állam sem mondható engedékenynek, még Németország se: az, hogy nem mindenhol utasítanak el olyan kategorikusan minden menedékkérőt (hacsak nem ex-macedón miniszterelnökökről van szó), mint Magyarországon, Lengyelországban vagy Olaszországban, nem jelenti azt, hogy bárhol tárt karokkal várnának minden határátlépőt.

Az Európai Bizottság konkrétan szeptemberben nyújtott be egy olyan javaslatot, ami az EU határainak védelme érdekében közös, tízezer fős készenléti alakulatit hozna létre, aminek a feladata az illegális migráció megállítása lenne. (Ezt a magyar kormány egyébként nem támogatja, mert szerintük az a tagállamok szuverenitásába gázolna bele.) Az EU júniusi megállapodása értelmében pedig a határmenti tagállamok még több pénzt kapnak, hogy megakadályozzák a menekültek Európába jutását.

Ha pedig csak Magyarország példáját vesszük, a magyar ellenzék az áprilisi választásokat megelőzően és utána is hangosan és sokszor kiállt a bevándorlással szemben. Az ellenzéki pártok közül egyedül az Együtt állította, hogy nem támogatja a határkerítést, az összes többi párt a kerítés létjogosultsága mellett érvelt. Azt tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar ellenzék számára nem volt nyerő Clinton stratégiája.

Más kérdés, hogy Hillary Clinton ezek szerint úgy gondolja, hogy fontosabb a jobboldali populizmus veresége az USA-ban és Európában, mint a háború és életveszély elől menekülők segítése és befogadása.