Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem elég, tehát nem kell, érvel a kormány a közös határőrizettel szemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1-en sorakoztatta a kormány érveit az Európai Bizottság európai határrendészettel kapcsolatos javaslatával szemben. Bakondi a szokásos, ferdítésre alapuló szuverenitási érv mellett egy újjal is előállt, amely szerint azért nem kell a közös határrendészet, mert nem lenne elég.

Bakondi szerint a bizottsági javslattal szakmai és politikai problémák is vannak. A politikai az, hogy szerinte a javaslatot követően nem a magyar hatóságok és nem a magyar jogszabályok alapján védenék a magyar határt, hanem az „Európai Unió központjából irányított” hatóság döntene, még a menekültek befogadásának kérdésében is, ezzel pedig Bakondi szerint megsértenék a tagállamok szuverenitását, és szerinte valójában nem a határok lezárása, hanem a szervezett átbocsátás lenne a „zsoldosok” feladata, és egy idő múlva újra megjelenhetnének a migránsok a Keleti pályaudvaron.

Bakondi érvelésében megjelent egy újabb elem is: az Uniós határrendészetet megerősíteni kívánó javaslat szerinte szakmailag is hibás, mert a 2020-ig 10 ezer főre felduzzasztott Frontex nem lenne elegendő a külső határok „megvédéséhez”.  Elmondta, hogy 2015-16 folyamán, vagyis amikor még valóban élénk volt a balkáni útvonal, a magyar-szerb, magyar-horvát szakaszon komoly erőforrás-mozgósításra volt szükség: 8 ezernél több rendőr és katona szolgált a határon. Szerinte tehát ha a spanyol, olasz, görög partokat is őrizni szeretnék, ahhoz 10 ezer ember nem elégséges.

Az érdekes a dolgoban az, hogy egyrészt senki nem javasolta a nemzeti határvédelmi hatóságok kiváltását, vagy a határévdelem meggyengítését: az Unió befolyásos erői mind a szigorú határőrizet és a migráció bármi áron való megfékezése mellett vannak.

Az Uniós határrendészeti javaslat is a zöldhatáron és tengeren átkelők távoltartására született, és a nemzeti határrendészetek kiegészítéseként szolgálna, amint azt korábban Orbán Viktor is javasolta.

A bizottsági javaslat lényege, hogy a nemzeti határrendészetek segítséget kapjanak a zöldhatáron és tengeren átlépők elfogásában és kitoloncolásában. A megerősített uniós határrendészeti egységek a nemzeti parancsnokság alatt szolgálnának, és a közös szabályok és a nemzeti törvények szerint járnának el.

Bakondi tehát egyrészt széndékosan félreérti a javaslatot, amely semmilyen jogot nem venne el a tagállamoktól, másrészt azzal érvel a határőrizet megerősítése ellen, hogy a javaslattevők nem erősítenék meg eléggé a határőrizetet.

(MTI, M1 / Címoldali kép: MTI/ Rosta Tibor)