Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkahelyek háromnegyedénél nem tartják be a munkavédelmi előírásokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közzétette a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya a 2018-as év első háromnegyedének munkavédelmi statisztikáit. A jelentésben azt vizsgálták, hány olyan munkahely van, ahol az egészséget nem veszélyeztető, balesetmentes és biztonságos munkavégzést biztosítani hivatott munkavédelmi szabályokat valóban betartják.

A közzétett adatokból kiderül, hogy az összes vizsgált munkáltató 74,3 százalékánál nem tartanak be valamilyen munkavédelmi előírást, a vizsgált több, mint 220 000 munkavállaló esetében pedig 66 százaléknál találtak valamilyen szabálytalanságot. A szakszervezetek.hu kiemeli a jelentésből, hogy a munkavállalók 28,6 százalékának kellett súlyos munkavédelmi szabálytalanságok fennállása mellett dolgoznia.

Munkavédelmi statisztika / Adatok forrása

Bár a statisztikák nem romlottak a tavalyi adatokhoz képest (a munkavállalók szabályszegési rátája stagnál, a munkáltatóké pedig 7 százalékkal csökkent), a helyzet továbbra is súlyos.

A munkahelyi szabálytalanságok kevésbé biztonságos munkahelyeket és több munkahelyi balesetet eredményeznek. A Mércén is jelent meg cikk arról, hogy az elmúlt öt év adatai alapján az országban évről évre egyre több baleset történik a munkahelyeken: idén csak áprilisig 4541 munkahelyi baleset történt, amiből 19 a munkavállaló halálával járt, tavaly pedig ugyanez a szám egész évben 23 387 és 79 volt.

Az évenkénti jelentésekből láthatjuk, hogy olyan ágazatok, mint a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság, kiemelten érintettek a problémában. A szabálytalanságok pedig nem csupán munkavállalói hanyagságból és felelőtlenségből származnak, a leggyakoribb mulasztások között találhatóak: a be- és leesési veszély a munkavégzés közben, az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok, az elsősegélyhelyek kialakításának és jelölésének a hiánya, illetve az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos szabályozás elmulasztása.

Sok esetben a munkavállalók által kezelt termelési eszközök és a munkakörnyezet vannak olyan állapotban, amik balesethez vezetnek, a jelentés szerint a „feldolgozóipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt”.

Májusban a kormány ugyan megkongatta a vészharangot és Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése néven munkavédelmi tudatosságot növelő projektet indított, az eredmények egyelőre váratnak magukra. A tananyagok bővítése és fejlesztése, a tudatosítási kampányok és továbbképzések, az informatikai fejlesztések és új munkaeszközök beszerzése üdvözlendő, ugyanakkor a szakszervezetek és a munkavállalói érdekérvényesítési lehetőségek leépítése, a KKV-k működésének a túlszabályozottsága, a részben ezekből következő, stagnáló munkavédelmi statisztikák, de minden egyes munkahelyen történt súlyos, szabálytalanságból eredő baleset egy újabb figyelmeztetés a probléma súlyosságára és tarthatatlanságára.