Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tudja visszaszorítani a kormány a munkahelyi balesetek számát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Noha néhány hónapja munkavédelmi tudatosság növelését célzó projektet indított a kormány, a statisztikák szerint a munkavédelmi előírások betartatása terén még mindig lenne tennivaló: a 2018. első félévi adatok szerint ugyanis nem, hogy csökkent, hanem nőtt a munkahelyi balesetek száma az előző évben ugyanekkor mért adathoz képest. Ez derül ki a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának legfrissebb, augusztusi beszámolójából.

10 351 – ennyien váltak az elmúlt hat hónapban Magyarországon három napnál több időre munkaképtelenné.

Ugyanez a szám tavaly ilyenkor „csak” 9969 volt, ami persze ugyancsak jelentős, az évi, átlagosan 20 ezret meghaladó munkahelyi balesettel pedig finoman szólva sem tartozunk például az uniós országok élbolyába.

Itt ugyanakkor a tendencia a lényeges: korábban mi is számos cikkben számoltunk be az aktuális naptári évre vonatkozó, valamint az elmúlt évek statisztikáiból mérleget vonó adatokról, amelyek a munkahelyi balesetek hol kevésbé drasztikus, hol lényegesebb erősödéséről tanúskodtak. Nincs ez most sem másképp: a legfrissebb számok szerint tehát 3,8 százalékkal nőtt a munkahelyeken a balesetek száma. Fontos megjegyezni, hogy bár halálos kimenetelű munkabalesetből idén egyelőre a tavalyi szám majd’ ötödével történt kevesebb (2017 első félévében 45, idén 35), súlyos csonkulással végződőből viszont sokkal, majdnem harmadával több következett be (tavaly 79, idén viszont 111).

Ha ágazatokra lebontva vizsgáljuk meg a baleseteket, az derül ki, hogy a gépipar volt idén a legveszélyesebb: a január-júliusi időszakban itt 2220 munkabaleset történt. A feldolgozóiparban 1891, a szállítás, raktározás, posta, távközlés területén dolgozók körében 1348 esetet regisztráltak, utóbbiak közül 5 halálos kimenetelű volt. A kereskedelemben foglalkoztatottaknál pedig 1126 munkabalesetet jelentettek a foglalkoztatók. Az építőiparban 355 – köztük 10 halálos, a mezőgazdaságban 264 munkabaleset történt, ezek közül öt volt halálos kimenetelű.

A Pénzügyminisztérium statisztikája a vállalkozások mérete szerint is osztályozza a baleseteket. A számok igazolják, hogy a kis- és középvállalkozások – amelyek adóterhei például lényegesebben magasabbak, mint a nagy cégeké – sokkal kevésbé tudják érvényesíteni a munkavédelmi előírásokat:

a balesetek több mint 70 százaléka a 250 munkavállalónál kevesebb dolgozót foglalkoztató cégeknél történik.

A legtöbb, 1928 baleset Budapesten történt, majd Pest megye következik 870 balesettel, míg Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 664, illetve 661 esetet regisztráltak. A legkevesebb baleset Tolna és Nógrád megyében fordult elő, 146, illetve 189.

A leginkább érintett korcsoport a 35-44 éveseké, a 10 351 munkabalesetből 2546 ehhez a korosztályhoz köthető. Az 55-64-es korú dolgozók között 1679 munkabaleset történt, a korcsoportokat tekintve azonban itt volt a legtöbb, 11 halásos kimenetelű munkabaleset.

(via Infostart)

Címlapkép: Pexel