Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semjén Zsolt elárulta a Fidesz-KDNP szövetség titkát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Virágozzék minden virág, de csak úgy, ahogy nekünk tetszik. Többek közt ezzel a leleményes ellentmondással lepte meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap este a Hír TV Péntek 9 című műsorának nézőit. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke védelmébe vette a kultúrharcot, és a Fidesz-KDNP szövetség titkát is megosztotta.

Semjén szélhámosságnak nevezte a CEU bejelentését, mely szerint az amerikai diplomát nyújtó képzéseit kénytelen lesz decemberig Bécsbe költöztetni, amennyiben a kormány nem írja alá az Egyesült Államokkal szövegezett államközi egyezményt. Szerinte a magyar kormány nem vonja kétségbe a Közép-Európai Egyetem létjogosultságát, ezt csak a külföldi sajtónak hazudja az egyetem vezetése. Nekik azzal van bajuk, hogy az amerikai diplomát úgy adják ki, hogy az anyaintézményként feltüntetett amerikai egyetem nem végez valódi tevékenységet. A budapesti kampusz persze éppen azért kényszerül távozásra, mert a kormány nem fogadja el az amerikai képzést, amely a CEU / Közép-Európai Egyetem modelljének a lényege.

A kultúrharcként beharangozott intézményfoglalások kapcsán Semjén arról beszélt, hogy Aczél György ideje, majd az „SZDSZ-es elnyomás” után most a kultúrharc örvén végre a népakarat teljesül. A miniszterelnök-helyettes egy bravúros mondattal foglalta össze a kormány kultúrpolitikáját.

„Nem mondjuk azt, hogy ne virágozzék minden virág. De minden virág a népakaratnak, a nemzet érdekeinek és a tényleges teljesítményének megfelelően virágozzék”

– értelmezte újra a szólást Semjén, aki szerint a kulturális pozíciók fideszes elfoglalása abból következik, hogy „Magyarország magyar ország” és a keresztény civilizáció része. Ez alapján tehát Ady Endre trónfosztása, a történelemoktatás „posztmarxista koloncnak” bélyegzése és Prőhle Gergely konzervatív értelmiségi PIM éléről való kilátásba helyezett eltávolítása tehát egyenesen következne abból, hogy István király Szűz Máriának ajánlotta a koronát.

Semjén szerint a harmadik kétharmad egyenesen kényszeríti a kormányt:

„mindenhol ott kell lenni, minden pozíciót be kell tölteni”.

A KDNP elnöke egy eszmetörténeti kitérő után beszélt a KDNP-ről is. Szerinte ez az egyetlen történelmi párt és az egyetlen keresztényszociális párt, amely gazdasági kérdésekben szerinte balközép erő. A harmadik jellemző szerinte az, hogy a KDNP világnézeti párt, ez pedig a fő különbég a Fidesz és a KDNP között.

Szerinte a KDNP küldetése, hogy az elveihez próbál hű maradni, ezek az elvek azonban népszerűtlenek, és nem sokan szavaznának rájuk, ha csak az enciklikákat követnék. Ezért ideális a kormányzó pártok szövetsége, hiszen a Fidesz noha „keresztény ihletettségű” párt, képes a szavazók megszólítására is.

Így válik lehetségessé, hogy a KDNP világnézeti pártként olyan kérdésekben is tudja alakítani a társadalmat, „amelyek nem csiklandozzák a hallgatóság fülét”.

A Sargentini-jelentés kapcsán Semjén további mankókat adott demokrácia-felfogásának értelmezéséhez. Elmondta, hogy a kormányt és az őt érintő személyes és politikai támadások nem értintik meg. A kritikusok, akik a támadásokat indítják, szerinte fizetett ellenkezők, akik értékrendileg ellentétes oldalon állnak, ezért a támadásuk csak megerősíti a miniszterelnök-helyettest.

Gajdics Ottó kérdését követően azonban megnyugodhattak a nézők, hiszen megtudhattuk, hogy az illiberális miniszterelnök-helyettes magában képes a fékek és ellensúlyok szerepét ellátni. Mint elmondta, keresztény emberként rendszeresen lelkiismeretvizsgálatot tart, ezért nem fordulhat elő, hogy az „építő kritikák” elmennek a füle mellett.

(Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd)
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán